Dora Ruždjak Podolski

U ovoj sezoni

Dora Ruždjak Podolski rođena je 24. kolovoza 1971. u Zagrebu. Završila je Školu za ritmiku i ples (1988.) i Klasičnu gimnaziju (1989.). Studirala je latinski i grčki jezik, a diplomirala studij kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1997. Do danas je ostvarila preko osamdeset samostalnih režija dramskih, opernih i operetnih naslova te mjuzikala režirajući u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u GK „Komedija“, GK „Trešnja“, ZKM-u, GDK „Gavella“ i dr., te u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Rusiji i Kanadi.

Režirala je i dodjele nagrade „Crni mačak“, Hrvatske diskografske nagrade „Porin“, Nagrade hrvatskog glumišta, Svečano otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara, te Proslavu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Najdražim redateljskim dramskim ostvarenjima pripadaju Tragedija mozgova J. P. Kamova, San ljetne noći W. Shakespearea, Žena – bomba I. Sajko, Slučajevi običnog ludila P. Zelenke, Regoč I. B. Mažuranić, Dorothy Gale T. Zajeca, Ana Karenjina L. N. Tolstoja, Posljednji dani mira I. Vidića, Črna mati zemla K. Novaka i T. Zajeca, Moliereov Škrtac i Dürrenmattov Posjet stare dame.

S Frankom Perković 2001. osnovala je Kazališnu udrugu frustriranih redatelja (KUFER), koja je afirmirala niz mladih umjetnika, redatelja, glumaca, plesača i koreografa. Od 2012. godine vode Umjetničku organizaciju „Ruždjak i Perković“ (RUPER).

Dobitnica je niza nagrada i priznanja od kojih izdvaja nagradu „Goran“ za mlade pjesnike, Nagradu hrvatskog glumišta za režiju Chicaga (2004.), Ljepotice i zvijeri (2008.), Madame Buffault (2015.), i Črne mati zemle (2017.), nagradu za režiju Črne mati zemle na 32. Gavellinim večerima i 28. Marulićevim danima. Predstave Chicago, Ljepotica i zvijer, Cabaret, Rent a friend i Črna mati zemla nagrađene su Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini. Predstave Ljubavni napitak, Čarobna frula, Slavuj, Madame Buffault, Agrippina i Così fan tutte, projekti triju umjetničkih akademija i TTF-a koje je vodila i režirala nagrađene su Posebnom rektorovom nagradom, a Čarobna frula te La Bohème i diplomom „Milka Trnina“. S redateljem Sašom Božićem napisala je dramski tekst Rent a friend koji je nagrađen ASSITEJ-evom nagradom za najbolji dramski tekst 2012. Autorica je knjige stihova Šetač („Goranovo proljeće“ 1992.) i libreta za operu Komorni trio Olje Jelaske praizvedene na Muzičkom biennalu 1997. godine.

U zvanju docentice predaje glumu na Akademiji dramske umjetnosti gdje je i zaposlena te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bila je pomoćnicom intendanta Dubrovačkih ljetnih igara za dramski program od 2009. do 2012., a od kolovoza 2017. do danas obnaša dužnost intendantice Dubrovačkih ljetnih igara.