Doris Kovačić

Rođena je u Rijeci 1977. godine. Godine 2001. diplomirala je Razrednu nastavu na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a 2009. godine Glazbenu kulturu i umjetnost na Muzičkoj akademiji u Puli iz kolegija Zborsko dirigiranje. Zaposlena je kao profesor teorijskih glazbenih predmeta u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, gdje predaje dirigiranje i zbor. Osnivačica je i voditeljica Pjevačkog zbora mladih “Josip Kaplan” u sklopu kojeg djeluju Mješoviti i Djevojački zbor te Dječji zbor “Kap”, kao i Riječkoga komornog zbora “Val”. Od 2004. godine mentorica je u Pjevačkoj radionici na susretu darovite djece RH Škola stvaralaštva “Novigradsko proljeće”.
Bavi se skladanjem pjesama za djecu za dječje zborove koje je vodila: Male tratinčice, Tratinčice, Torretta, Halubajčići i Zvona Viškova. Od 2004. do 2011. bila je voditeljica ŽVS “Lira” Rijeka.
Godine 1999. objavila je zbirku uglazbljenih pjesama za djecu i igrokaza “Izgubljena cipela”, u kojoj je autorica i tekstova i glazbe. Za tu je zbirku iste godine dobila nagradu Dekanice Filozofskog fakulteta u Rijeci za posebne zasluge u angažmanu izvan fakulteta. Kao koautorica uz Ljubicu Kolarić Dumić i Voju Radoičića objavila je slikovnicu i CD “Izašli iz priče” te slikovnicu i CD “Ja se mraka ne bojim” u kojima je autorica glazbe. Uz Mirjanu Žužić autorica je udžbenika za glazbenu kulturu u prva tri razreda osnovne škole “Glazbene čarolije”, objavljenih 2007. godine u izdavačkoj kući Profil International.
Vođenjem zborova bavi se od svoje 15. godine i s njima postiže iznimne rezultate na državnoj i međunarodnoj razini. Sa zborovima je osvojila 6 zlatnih plaketa na državnim natjecanjima, 17 međunarodnih zlata i 6 međunarodnih srebra te jednu brončanu plaketu. Godine 2011. strukovna udruga joj dodjeljuje Posebnu nagradu za istaknuti nastup na državnom natjecanju, 2014. Hrvatska udruga zborovođa je provira u Maestru mentora, a 2018. sa svoja dva zbora – mješovitim i djevojačkim Kaplanom osvaja GRAND PRIX u dvije kategorije i nagradu “Čestmir Mirko Dušek” za najboljeg dirigenta na natjecanju.
Zborove i pojedince je pripremala za projekte u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca i drugim orkestrima: dječje zborove u operama “Werther” (Massenet), “Carmen” (Bizet), “La boheme” (Puccini) i baletu “Orašar” (Čajkovski), PZM “Josip Kaplan” skladbu “Nanie” Johannesa Brahmsa u suradnji sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i Mo Kranjčevićem te za potrebe svečanosti povodom 20. godina vojno-redarstvene akcije Oluja u Zagrebu s Orkestrom hrvatske ratne mornarice.

Održava predavanja, radionice i seminare za zborovođe na žuapnijskoj i državnoj razini. Organizator je mnogih manifestacija, koncerata i susreta zborova na županijskoj razini. Predsjednica je udruge PZM “Josip Kaplan” te članica upravnog odbora RKZ-a “Val” i Udruge DIRA Rijeka za djecu s teškoćama u razvoju.