Elvis Bošnjak

Glumac i pisac. Po završetku studija glume 1993. postaje članom ansambla drame HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Igra i u prvim predstavama HKD Teatra iz Rijeke. Nakon dvije sezone vraća se u Split i postaje članom ansambla drame HNK-a Split. Od 2004. do 2006. ravnatelj je Drame HNK-a Split i dramskog programa Splitskog ljeta. Od 2008. do 2018. umjetnički je voditelj neovisnog kazališta PlayDrama iz Splita. Godine 2018. vraća se, kao glumac u HNK Split. Odigrao je više od stotinu kazališnih, filmskih i televizijskih uloga među kojima Isusa, Ivana Karamazova, Trepljova, Astrova, Gajeva, Calibana, Thomasa Stockmanna, Johna Proctora, Veršinjina.

Krajem devedesetih počinje pisati za kazalište. Do danas su praizvedene njegove drame „Otac“, „Nosi nas rijeka“, „Hajdemo skakati po tim oblacima“, „Žice i žileti“, „Srce veće od ruku“, „Rebro“, „Kašeta brokava“, „Ubojstvo u klubu Quasimodo“ i „Usidrene“. Kao scenarist potpisuje filmove „Otac“, „Noćni brodovi“ (s Igorom Mirkovićem) i „Sonja i bik“ (s Vlatkom Vorkapić). Potpisuje i dramaturgiju za predstave „Mjesec dana na selu“, „Neprijatelj naroda“, „Kušnja“, „Tri sestre“. Godine 2011. objavljuje zbirku odabranih drama „Nosi nas rijeka i druge drame“, a 2019. izlazi njegova knjiga drama „Dalmatinska trilogija“. Godine 2021. objavljuje roman „Gdje je nestao Kir“.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima: „Otac“ (Marul za najbolji tekst), „Nosi nas rijeka“ (Marul za najbolji tekst, te nagrada Ministarstva kulture „Vladimir Nazor” za kazalište, za tekst i ulogu Jerka), „Žice i žileti“ (Marin Držić), „Kašeta brokava“ (Marul za najbolji tekst), „Usidrene“ (Marin Držić) i „Gdje je nestao Kir“ (Krunoslav Sukić 2021.g.). Dobitnik je i Ordena Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za ukupan doprinos hrvatskoj kulturi.