Erol Ramadanović

Erol Ramadanović

U ovoj sezoni

Rođen je u Sarajevu (Bosna i Hercegovina). Nakon što je diplomirao na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj, upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu te završava bachelor i master studije na Odsjeku za solo pjevanje. Ubrzo počinje raditi na vokalnoj tehnici sa proslavljenim hrvatskim bas-baritonom, Giorgio Surianom.

Godine 2018. kao stipendist je pohađao program “ISA18” (International Summer Academy of MDW – Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) gdje je aktivno učestvovao u majstorskim radionicama koje su držali Ramon Vargas, Michael Schade i Edith Lienbacher.

Što se tiče značajnijih koncertnih aktivnosti, otpjevao je bariton solo iz “Rekvijema u d-molu” Gabriela Fauréa, op. 48 na Festivalu duhovne muzike „Pasionska baština“ održanom u Zagrebu 2019. godine.

Godine 2022. nastupio je u ulozi Escamilla u seriji koncertnih izvođenja opere „Carmen“ Georgesa Bizeta širom Slovenije u sklopu Operne akademije mo. Georgea Pehlivaniana.

U listopadu 2023. je primljen na usavršavanje na Queen Elisabeth Music Chapel u Belgiji, pod tutorstvom renomiranog belgijanskog bas-baritona Jose Van Dama, kao i Sophie Koch i Stephane Degouta.

Surađivao je sa dirigentima: mo. Giovanni di Stefano, mo. George Pehlivanian, mo. Ivo Lipanović, mo. Josip Šego, mo. Darijan Ivezić, mo. Dario Vučić, te sa režiserima: Saša Anočić, Ivan Leo Lemo, Aleksandar Nikolić, Tadija Miletić, Jelena Bosančić i dr.

Trenutno je apsolvent na master studiju na odsjeku za dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Dosadašnji profesionalni operni angažmani uključuju sljedeće uloge:

· Sharpless, “Madama Butterfly” G. Puccini, NP Sarajevo

· Schaunard, “La Boheme” G. Puccini, NP Sarajevo

· Ben Upthegrove, “Telefon” G. C. Menotti, NP Sarajevo

· Krušina, “Prodana nevjesta” B. Smetana, NP Sarajevo

· Jež, “Ježeva kuća” Z. Vauda, NP Sarajevo

· Fiorello, “Il barbiere di Siviglia” G. Rossini, NP Sarajevo

· Papageno (cover), “Die Zauberflöte” W. A. Mozart, NP Sarajevo

· Ali Portuk, “Nikola Šubić Zrinjski” I. pl. Zajc, HNK Zagreb