Filip Fak

U ovoj sezoni

Filip Fak (Rijeka, 1983.) osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnome gradu (klavir u klasi prof. Jasne Kvaternik Janković), a studij klavira završava 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu u majstorskom razredu Eugena Indjica, čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama.

Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Kao solist s orkestrom nastupio je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Ansambl Cantus) pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata kao što su Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Alun Francis, Aleksandar Marković, Adriano Martinolli, Luca Pfaff, Aleksandar Kalajdžić i dr. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima i ansamblima, gostujući na manifestacijama kao što su Majstorski ciklus HRT-a, Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival Diapason, Glazbene večeri u sv. Donatu, Festival sv. Marka, Zajčevi dani itd.

Tijekom posljednjih godina razvio je obimnu koncertnu djelatnost u sferi komorne glazbe, surađujući pritom u prvom redu s mnogim istaknutim hrvatskim pjevačima. Također, suosnivač je Riječkog klavirskog trija, s kojim je između ostalog prošle kalendarske godine ostvario uspješnu turneju u NR Kini. U svojstvu umjetničkog suradnika sudjelovao je u nebrojenim koncertnim i scenskim produkcijama, na majstorskim tečajevima istaknutih umjetnika (Dunja Vejzović, Valter Dešpalj), kao i službeni pijanist na međunarodnim natjecanjima (A. Janigro, V. Huml, B. Papandopulo). Ostvario je preko stotinu različitih koncertnih projekata kao član najrelevantnijih hrvatskih orkestara i ansambla, okrunivši taj aspekt svoga djelovanja 2017. godine kada postaje prvi stalni pijanist Zagrebačke filharmonije.

U svom repertoaru posebnu pozornost posvećuje izvedbama suvremenih autora, pa je tako primjerice bio sudionikom svih instanci Muzičkoga biennala Zagreb još od svojih studentskih dana pa sve do prošlogodišnjeg MBZ 2017. Također, redovito izvodi i skladbe hrvatskih autora, što dokazuje i veći broj zvučnih zapisa ostvaren za arhiv HRT-a kao i recentne snimke objavljene na nosačima zvuka u izdanju kuće Cantus.

Od nagrada koje je osvojio ističu se nagrade Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc, Grand Prix Lions cluba, posebna nagrada EPTA-e, te niz prvih nagrada na državnim natjecanjima HDGPP-a. Za uspjehe tijekom studija primio je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnik je stipendija međunarodnih fondacija Vladimir Spivakov iz Moskve te Gold Country Piano Institute-a iz Nevada City-a (SAD), a bio je i dugogodišnji stipendist Grada Rijeke.

Osim pijanizmom, Filip Fak se bavi i skladanjem. Dosad je skladao prvenstveno djela za klavir, koja su izvođena u više navrata u Hrvatskoj i inozemstvu, dok su neka i nagrađivana. Usavršavao se na poslijediplomskom studiju elektroničke glazbe u klasi prof. Zlatka Tanodija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Također, autor je komorne verzije Bizetove opere Carmen, na kojoj je radio i u ulozi muzičkog redatelja u produkciji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Od 2009. godine stalno je zaposlen na riječkom područnom odsjeku Muzičke akademije Zagreb, isprva kao umjetnički suradnik na pjevačkom, a zatim i kao profesor na klavirskom odsjeku. Od 2014. godine predaje na matičnoj instituciji Akademije u Zagrebu, gdje je nedavno izabran u zvanje docenta.