Giorgio Amodeo

U ovoj sezoni

Rođen u Trstu 1960, diplomirao je s nagradom Esperia Sperani glumu na Dramskoj akademiji u Milanu pod ravnanjem Ernesta Calindrija i sudjelovao na Meeting Wanda Campodiglio 1983, na susretu najboljih polaznika talijanskih glumačkih škola pod ravnanjem Rosselle Falk.
Diplomirao je na Povijesti kazališta s tezom Kazalište za djecu i mladež, a od 1984. do nedavno odgovoran je za tu specifičnu kazališnu djelatnost pri La Contrada – Teatro stabile di Trieste, gdje vodi brigu o sezonskim gostovanjima i predstavama u produkciji. Godine 1995. imenovan je umjetničkim ravnateljem kazališta za djecu i mladež Muggia Spettacolo Ragazzi.
Kazališni je pisac, autor dvadesetak tekstova, poglavito za djecu, koje su postavile razne kazališne družine, autor je prilagodbe tekstova iz Maldobrìja autora Carpinterija i Faragune. Bio je docent iz kolegija Lutkarsko kazalište na DAMS Sveučilištu u Trstu, drži tečajeve prilagodbi, profesionalnog usmjerenja i kazališne seminare u brojnim javnim ustanovama i privatnim udrugama.
Osim u radiofonijskim i filmskim produkcijama glumio je u mnogobrojnim kazališnim predstavama koje su, među ostalima, režirali Francesco Macedonio, Filippo Crivelli, Gino Landi, Eugenio Allegri, Giorgio Pressburger, Furio Bordon, Mario Licalsi, Marko Sosic, Carlo Rossi, Luisa Crismani, Paola Galassi i Ozren Prohić. Kao redatelj postavio je na scenu, osim mnogih bajki za djecu, tekstove Dina Buzzatija, Darija Foa, Antona Pavloviča Čehova, Giacoma Leopardija, Molièrea, Jeana Geneta, Harolda Pintera, s raznim družinama u Trstu, Trentu, Ferrari, Cividaleu i Rijeci. Vodio je razne kazališne performanse na izložbama priređenim u dvorcu Miramare i na otvorenju Piazza Unità u Trstu, kao i u drugim muzejima, kazalištima i javnim parkovima. Član je upravnog vijeća Gruppo Teatrale per il Dialetto i prosudbenog povjerenstva kazališnog festivala Castello di Gorizia.
Dugo surađuje s Talijanskom dramom kao redatelj (Tisuću i jednu noć, Bonaventura veterinar na silu, Mini & Maxi), ali i kao glumac (Spavaće sobe, Antigona).