Giulia Diomede

U ovoj sezoni

Glumica i mezzosopranistica Giulia Diomede rođena je u Traniju u Italiji.

Izrazito eklektične prirode i strastvenog temperamenta, Giulia je svoje prve korake u svijetu kazališta napravila u Antičkom kazalištu u Siracusi u Italiji 2009. godine.
Od 2009. do 2015. godine radila je kao glumica u “Fondazione Inda” – Nacionalnom institutu za antičku dramu u Siracusi – gdje je nastupala pod vodstvom najznačajnijih talijanskih redatelja kao što su Antonio Calendar, Paolo Magelli i Claudio Longhi.

U međuvremenu je s najvišim ocjenama diplomirala Antičku klasiku na Sveučilištu u Bariju 2010., specijaliziravši potom Izvedbene umjetnosti i multimedijsku produkciju na istom Sveučilištu također s izvrsnim ocjenama i pohvalama 2015. godine.

Godine 2012. Giulia je diplomirala glumu na Akademiji antičke drame u Siracusi pod vodstvom Maura Avogadra. Pozvana je pjevati na svjetskoj premijeri koncerta “Voci per Dramma Antico”, scenskom koncertu svjetski kongres o “Pizzetti classico e moderno” Nicole Sanija, izvedenom na “Accademia Musicale Chigiana” u Sieni 2018.

U studenom 2019. u Kazalištu Coccia u Novari Giulia debitirala je u prvoj talijanskoj izvedbi suvremene opere “Ami e Tami” Màttija Kovelra pod dirigentskim vodstvom Marca Alibranda i u režiji Marca Iacomellija, s dvostrukom ulogom Majke i Vještice.

U razdoblju 2019.-2020. pohađala je majstorski tečaj za operne pjevače na Akademiji Opere Coccia Theatra pod vodstvom Paolette Marrocu. Iste godine nastupila je u suvremenoj operi “Donna di Veleni” Marca Podde pod dirigentskim vodstvom Vittoria Parisija a u režiji Alberta Jone.

U listopadu 2020. diplomirala je operno pjevanje na Konzervatoriju Tomadini u Udinama.

U studenom 2020. debitirala je ulogom Hekube na svjetskoj praizvedbi suvremene opere “Cassandra, in Te Dormiva un Sogno” Marca Podde, pod ravnanjem Petra Matosevica i Riccarda Bisattija i u režiji Danielea Salva u Coccia Theatru Novara.

Godine 2021. odabrala ju je “Accademia del Belcanto Rodolfo Celletti” u režiji Alberta Triole.

U listopadu iste godine, Giulia je pozvana pjevati na svjetskoj premijeri dviju novih skladbi u Cividale del Friuli: “Splende muta la luna” Rosselle Spinosa te “Gli uncini del diavolo” Carle Magnan i Carle Rebora.

Godine 2023. debitirala je kao Azucena u Verdijevom “Trubaduru” pod dirigentskom palicom Antonella Allemandija i u režiji Dede Cristine Colonna u Kazalištu Coccia u Novari te također u Teatru Sociale di Rovigo pod ravnanjem Francesca Rose. Iste godine pjeva Azucenu na Opernom festivalu u Tarantu pod dirigentskim vodstvom Lorenza Bizzarrija, u režiji Luigija Travaglia.

Debitirat će u ulogama Poline i Guvernante u „Pikovoj dami“ pod ravnanjem Valentina Egela i režiji Christiana Romanowskog i Dunje Vejzović u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Njezino tehničko-interpretatorsko usavršavanje prati sopranistica Paoletta Marrocu, a repertoar uči kod Dunje Vejzović. Trenutno glazbu uči s M° Silvanom Zabeom, s kojim je radila na temi “Melologhi” na nekoliko koncerata, uključujući “Enoch Arden” R. Straussa i “Die Weise von Liebe und tod des Cornets Cristoph Rilke” Viktora Ullmanna.