Igor Kirov

U ovoj sezoni

Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf, obrazovan je u Makedonskoj baletnoj školi u Skopju te u nizozemskoj Akademiji za ples u Rotterdamu. Nakon završetka obrazovanja plesao je u različitim europskim trupama te surađivao s nizom istaknutih koreografa kao što su Itzik Galili, Ton Simons, Bill T Jones, Steven Petronio, Jacopo Godani, Edd Wubbe, Carlos Matos i drugi. Kirov je koreografirati počeo već kao plesač, kreirajući za trupe u kojima je plesao manje duete i trija, da bi 2006. na međunarodnom natjecanju u Nagoji (Japan) bio nagrađen kao najnadareniji mladi koreograf. Od tada Kirov koreografira za brojne baletne kuće i trupe diljem svijeta: Makedonski nacionalni balet, Državna kazališta Oldenburg, Darmstad, Braunschweig, Hannover, Stuttgart i Dresden u Njemačkoj; u Austriji za Operu u Grazu i Državno kazalište u Klagenfurtu; u Švicarskoj za Državno kazalište u St. Gallenu; u Francuskoj za Nacionalnu operu u Bordeauxu, pa zatim za Orlando Ballet u SAD-u, na Masdanza festivalu u Španjolskoj, za Equilibro Dinamico u Italiji, za SIDance festival u Južnoj Koreji i druge. Paralelno s radom za druga kazališta, Kirov već 2007. osniva vlastitu plesnu trupu The Kirov Dance Company s kojom uskoro osvaja brojne nagrade i priznanja poput nagrade publike za najbolju koreografiju na 14. Međunarodnom festivalskom natjecanju u suvremenom plesu – Masdanza, na Kanarskim otocima – ‘TEM….N’; specijalnu nagradu na Prvom međunarodnom koreografskom i baletnom natjecanju u Nacionalnom centru za izvedbene umjetnosti u Pekingu (za svoj rad On the Edge); drugu nagradu na 16. Međunarodnom festivalu koreografskih minijatura u Beogradu (za Touch), a bio je i finalist 26. Koreografskog natjecanja u Hannoveru.

Najnovija koreografska ostvarenja Igora Kirova sve češće prelaze i interkontinentalne granice pa su tako njegove novije predstave podjednako rado dočekivane od Makedonije do Koreje kao i od Italije ili Njemačke do Kube. Riječ je o djelima poput: He He HeliumCube,14 Hours’ Before I Let You GoFrom That Day OnThe Diary of NijinskyStoriesThe Red Room…

Predstava 5 do 12 sa 61. Splitskog ljeta bila je prva Kirovljeva koreografija u hrvatskim kazalištima, nakon koje je u HNK-u Split koreografirao i balet From Side to Side, a na 62. Splitskom ljetu s Baletom HNK Split premijerno je postavio plesnu predstavu Na putu s Bachovim Goldberg varijacijama kao glazbenom podlogom. Savez skladatelja Makedonije (SOKOM) dodijelio mu je 2016. godine nagradu Virtuozi, priznanje za najviša umjetnička dostignuća i to u kategoriji Međunarodna afirmacija. Zajedno sa suradnicom Mojcom Macen osnovao je BALKAN DANCE PROJECT koji povezuje mlade talentirane plesače i koreografe. Kirov se kao gostujući profesor bavi i pedagoškim radom na Akademijama u Münchenu, Skopju, Beogradu i Tokiju. Od listopada 2016. do 2020. Kirov je bio ravnatelj Baleta HNK Split.