Igor Pison

U ovoj sezoni

Slovenski je dramski i operni redatelj, germanist, pisac rođen u Trstu. Započeo je profesionalnu kazališnu karijeru kao član glumačkih ansambala Slovenskog stalnog gledališča (SSG) u Trstu i u Talijanskom narodnom kazalištu „Il Rossetti”.

Od 2008. do 2012. studirao je operu i kazališnu režiju na Kazališnoj akademiji „August Everding” u Münchenu. Doživio je značajan međunarodni uspjeh u drami i operi s režijama u nacionalnim kazalištima Slovenije, Austrije i Hrvatske. Kako se bilježi u medijima, pozornost je privukao umjetničkom sofisticiranošću i zrelošću, njegove režije odišu ovladanim materijalom do u detalje riješenim temeljnim dramaturškim pitanjima. Pison u svojem originalnom radu ističe brigu za kontakt s publikom, jednako kao što i svoje čitatelje uvjerljivo uvodi u burna vremena mlade generacije koja se našla iza zatvorenih vrata.

Godine 2012. režirao je svoju prvu operu u Münchenu, Dallapiccolovu jednočinku „Noćno putovanje” („Il volo di notte”), u Trstu je režirao predstavu „Razumiješ”, prema istoimenoj priči tršćanskog pisca Claudija Magrisa, a godinu kasnije glazbenu igru „Hosana tekućem računu” na songove Bertolta Brechta i Kurta Weilla.

Svojevrsna prekretnica je režija drame „Anđeo zaborava” prema istoimenom romanu Maje Haderlap 2014. godine u SNG Drami Ljubljana. Iste godine režirao je dvojezični prvijenac „Trst, grad u ratu” / „Trieste una città in guerra” u HNK-u Zagreb i SSG-u u Trstu. U sezoni 2015./2016. režirao je slovensku premijeru monodrame „Ismena, njezina sestra”, u tršćanskom SSG-u, „Ekvinocij” u HNK-u u Zagrebu, „Događaj u gradu Gogi” Slavka Gruma. Iste godine potpisuje i režiju koncepta Shakespeareove tragedije „Macbeth” u produkciji ljubljanske Drame, „Višnjik” u SSG-u u Trstu. Režirao je 2017. godine Wagnerovo „Rajnsko zlato” u Operi i baletu SNG Maribor, Brittenov „Okretaj zavrtnja”, u 2018. u SSG-u u Trstu potpisuje režije: Handkeovi „Lijepi dani u Aranjuezu”, Vekemanskov „Juda” potom „Rujno kot rujno” te Goldonijev „Sluga dvaju gospodara”. Svoj autorski projekt „Drugi butalci” postavio je u SNG-u Maribor 2018. godine.

U 2020. godini režirao je „K(o)ronske zdrahe” u SSG-u u Trstu i suvremenu slovensku operu u jednom činu „Marpurgi” Nine Šenk i prema vlastitom libretu u Operi i baletu SNG-a Maribor.

U sezoni 2017./2018. obnašao je dužnost umjetničkog koordinatora u SSG-u u Trstu.

Dobitnik je nagrade „Zlato zrno” 2015. za mlade slovenske umjetnike koji su postigli značajna dostignuća na domaćoj i međunarodnoj sceni, kao i za dramatizaciju i režiju predstave „Anđeo zaborava”.