Igor Vlajnić

U ovoj sezoni

Igor Vlajnić rođen je 1984. godine u Osijeku. Studij dirigiranja završava 2004. godine na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu u klasi maestra Miroslava Homena. Baveći se i pedagoškim radom, započinje dirigentsku karijeru sudjelujući u raznim projektima kao korepetitor, asistent te dirigent. Godine 2006. postaje dirigent i zborovođa opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje radi i danas. Osim u Rijeci, gostuje i u opernim kućama u Osijeku i Sarajevu (BiH). Od 2005. godine član je asocijacije „Melody as a dialog among civilisation“ pri UNESCO-u u Parizu s kojom ostvaruje cijeli niz koncerata u Francuskoj, SAD-u, Nigeriji, Kubi i Kini. Godine 2008. dobiva medalju „Mladi Mozart“ za ukupni doprinos promicanju dijaloga među narodima te postaje ambasador navedene asocijacije.
Nastupao je s raznim ansamblima, zborovima i orkestrima od kojih valja izdvojiti orkestar i zbor opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, orkestar opere HNK u Osijeku, Riječku filharmoniju, Prašku filharmoniju, Kubansku nacionalnu filharmoniju, orkestar St. Luke’s iz New Yorka, Szenshen orkestar i Hangzhou filharmoniju iz Kine, narodni orkestar iz Nigerije te orkestar tradicionalnih instrumenata „Melody“ asocijacije iz Pariza. Dirigirao je prigodom važnih događaja i obljetnica kao što su 60. Obljetnica UNESCO-a, UNESCO-va proslava međunarodnog dana žena 2006., 60. Obljetnica prvog leta u svemir, 16. Azijske igre u Guangzhou (Kina) te otvorenje Festivala za zaštitu vode u Hangzhou (Kina). Osim u Hrvatskoj nastupao je u Srbiji, Sloveniji, Italiji, BiH, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Izraelu, Kini, Bugarskoj, Makedoniji, Portugalu, Španjolskoj, Poljskoj, Češkoj, SAD-u, Nigeriji i Kubi.
Operni repertoar uključuje opere: „Nikola Šubić Zrinjski“ Ivana pl. Zajca, „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca, „Traviata“ i „Aida“ G. Verdija, „Lucia di Lamermoor“ G. Donizettija, „L’italiana in Algeri“ G.Rossinija, „Čarobna frula“ W.A.Mozarta, „I Pagliacci“ R.Leoncavalla, „Casanova u Istri“ Alfija Kabilja, „Pčelica Maja“ B.Bjelinskog te „Šuma Striborova“ I. J. Skendera. Osim opere glazbeno je vodio i drame „Amadeus“ i „Gospoda Glembajevi“, operetu „Pariški život“ J. Offenbacha, mjuzikle „Guslač na krovu“ i „Nunsense“, „Operu za tri groša“, te kantate „Carmina burana“ i „Okovani Galileo“. Od baletnog repertoara ističu se „Orašar“ P. I. Čajkovskog, „Penelopa“, „Pjesma nad pjesmama“, „Diskretni šarm buržoazije“, „La Valse“, „Astro balet“ A. Kaisera i drugi.
Osim navedenog uspješno ostvaruje nastupe sa profesionalnim i amaterskim zborovima od kojih se ističu koncerti sa zborom opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te mješovitim pjevačkim zborovima „Zvijezda Danica“ iz Kraljevice te „Jeka Primorja“ iz Rijeke s kojim 2013. godine osvaja zapaženi rezultat na međunarodnom natjecanju zborova u Bugarskoj. Od 2005. godine djeluje i kao orguljaš Svetišta Majke Božje Trsatske, a usavršavanje nastavlja i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na odsjeku za solo pjevanje.