Lirski tenor Ivan Defabiani rođen je 1986. u Borgosesiji (Italija). Pjevanje je počeo učiti kod Piera Antonia Rasola, a nastavio kod Williama Matteuzzija i Waltera Borina. Godine 2015. diplomirao je na Glazbenom konzervatoriju „Giuseppe Verdi“ u Milanu u klasi Monice Bozzo i Luigija Petronija. Sudjelovao je u televizijskom snimanju majstorskog tečaja Lea Nuccija u Verdijevoj kući u Bussetu. Debitirao je glavnom ulogom u operi „Prijatelj Fritz“ („L’amico Fritz“) u režiji Lea Nuccija i pod dirigentskom palicom maestra Donata Renzettija u Piacenzi, Ravenni i Modeni. Godine 2016. usavršavao se u sklopu programa Talijanske operne akademije u kazalištu Teatro Alighieri u Ravenni pod patronatom maestra Riccarda Mutija te pod njegovim mentorstvom izveo ulogu Alfreda u Verdijevoj operi „Traviata“. Kao prvi na ljestvici primljen je u Accademia Soloisti del Teatro alla Scala.

Sudjelovao je i na Gala koncertu udruge Parma Lirica pod ravnanjem Lea Nuccija. Također se pojavio u ulogama Macduffa u operi „Macbeth“ (Piacenza), Riccarda u operi „Ples maski“ (Piacenza, Ravenna i Ferrara), Ismaela u operi „Nabucco“ (Ascoli Piceno, Fermo, Fano), Pinkertona u „Madami Butterfly“. (Novara), Radames u „Aidi“ (Švedska kraljevska opera), Gabriel Adorno u operi „Simon Boccanegra“ (Piacenza, Ravenna), Manrico u „Trubaduru“ (Jesi), Rodolfo u „La bohème“ (Kazalište Aurora, Malta), Joseph u „Il sordo“, također kreirao je lik Don Carlosa iz istoimene opere, ali je produkcija (u Essenu) otkazana zbog epidemije COVIDA-19. U SNG-u Opera i balet Ljubljana nastupio je u operama „Cavalleria rusticana“ (u ulozi Turiddua), „Pagliacci“ (u ulozi Cania) i „Trubadur“ (Manrico), gostovao u Nici kao Macduff u operi „Macbeth“ te u Flensburgu s ulogom Maria Cavaradossija u operi „Tosca“.

Nastupao je osim na brojnim koncertima u Italiji i u Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji, Grčkoj itd. Više puta nastupao je na pozornici Teatra Regio di Parma, dok je izvan Europe nastupio u Moskvi (Kolobov Novaya Opera Theatre), u Vanemuine Tartu Theatru u Estoniji, s Almaty orkestrom u Kazakstanu uživo s nacionalnom radio-televizijom.
S Beethovenovom Devetom simfonijom imao je turneju (Carpendolo, Verona, Garda) koja se snimala i prenosila na televiziji. Sudjelovao je u praizvedbi opere „Il Sordo“ Lea Nuccija u ulozi Josipa, u Teatru Municipale u Piacenzi.

Masini Theater dodijelio mu je posebne počasti, nagradu „Pia Tassinari“ za karijeru.

Kao učitelj i organizator majstorskih tečajeva opernog pjevanja u Vincenzu, na Muzičkoj akademiji „Bellini“ u Milanu priprema studente i organizira završne koncerte s orkestrom.