Janusz Kica

U ovoj sezoni

Rođen je 1957. u Wroclawu, gdje je živio do odlaska na studij teatrologije na Jagiellonskom sveučilištu u Krakowu tijekom kojeg dolazi u kontakt s vodećim poljskim redateljima i glumcima, te s kazališnim strujanjima suvremenog europskoga avangardnog teatra. U Kölnu upisuje studij teatrologije i povijesti umjetnosti. U Njemačkoj u početku radi kao redateljski i scenografski asistent u raznim kazalištima, a od 1986. do 1989. bio je stalni asistent režije, a poslije i kućni redatelj, u Wuppertaler Bühnen, kazalištu koje je proslavila Pina Bausch.
U Wuppertalu, jedna od njegovih prvih samostalnih predstava bila je scenska postava Theobaldt-Kiplingove Knjige o džungli, a 1990. dobio je poziv da Knjigu o džungli postavi na scenu i u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ta predstava, koja se i danas smatra jednom od ponajboljih tog kazališta, za Kicu je bila početak kazališne ljubavi prema hrvatskom glumištu. Na Salzburger Festspiele surađivao je s Peterom Steinom i Andrzejom Wajdom.
U Sloveniji je režirao u Mariboru, Celju, Novoj Gorici i Piranu, ali najviše u ljubljanskom SNG-u, gdje je na scenu postavio niz zapaženih predstava.
U Hrvatskoj je Kica, nakon Knjige o džungli režirao još nekoliko predstava. U riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca na scenu je postavio Raspru P. Marivauxa, Ameriku F. Kafke te opere Traviata G. Verdija i Manon Lescaut G. Puccinija.
U Hrvatskoj je, između ostalog, režirao Bjesove F. M. Dostojevskog u HNK Zagreb, Orfej silazi T. Williamsa u Teatru Gavella u Zagrebu, Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića, jednu od najnagrađivanijih predstava u povijesti hrvatskog kazališta, te Europu, predstavu u koprodukciji zagrebačkog ZKM-a s kazalištima u Birminghamu, Dresdenu i Bydgoszczyu. U Sloveniji režira Peer Gynta H. Ibsena i Majstora i Margaritu M. Bulgakova u SNG Maribor, te Bog masakra Y. Reza i Tri sestre A. Čehova u SNG Ljubljana. U Austriji režira Lepezu Lady Windermere O. Wilea, Amadeusa P. Shaffera i Kao u nebu K. Pollaka u Theater in der Josefstadt u Beču. U Njemačkoj režira Čarobni brijeg Th. Manna i Oluju W. Shakespearea na festivalu u Bad Hersfldu. U Švicarskoj režira Dugo putovanje u noć E. O’Neilla u Teatru Biel/Solothurn, dok u Italiji na scenu postavlja Zlatnoj zmaja R. Schimmelpfenniga u SSG u Trstu te Kći zraka H. M. Enzensbergera i Calderona u koprodukciji Mittelfest, SSG Trsta i Festivala Kopar.