Jorge Puerta

U ovoj sezoni

Tenor, od svojih početaka u domovini Venezueli do programa lirskog pjevanja „Alfredo Kraus” u Escuela Superior de Música Reina Sofía u Madridu, pod vodstvom maestra Francisca Araize, lirski tenor Jorge Puerta uvijek je bio predan, strastven i posvećena pjevačica. Njegov repertoar uključuje uloge kao što su Rodolfo („La Bohème”), Radames („Aida”), Cavaradossi („Tosca”), Alfredo („La Traviata”), Calaf („Turandot”), Pinkerton („Madama Butterfly”) , Edgardo („Lucia di Lammermoor”), Don Carlo („Don Carlo”) i dr.

Njegova solidna tehnika i izvanredan glas doveli su ga u Nacionalni zbor mladih Simona Bolívara u Venezueli, gdje je bio dio umjetničkog tima koji je postigao veliki međunarodni uspjeh na turnejama u Portugalu, Francuskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Među brojnim koncertima održanima u inozemstvu, nastup je zborskih i solo nastupima u prestižnim dvoranama kao što su Royal Festival Hall u Londonu, Maison de la Radio France u Parizu, Versailles Palace, Katedrala Notre Dame, Duomo u Milanu, te kazalištu Gulbenkian u Lisabonu.

Posebno se ističe umjetnička rezidencija u Teatru alla Scala 2015. godine u „La Bohème” G. Puccinija pod ravnanjem maestra Gustava Dudamela.
Tijekom svog boravka u Ekvadoru bio je član zbora Nacionalnog kazališta Sucre u Quitu gdje je nastupao kao tenor solist na važnim koncertima poput Beethovenove Devete simfonije sa Simfonijskim orkestrom Loja pod ravnanjem maestra Ángelesa Terrerosa, te Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta u Narodnom kazalištu Sucre sa Simfonijskim orkestrom Ekvadora. Osim toga, nastupao je u produkcijama opera „Pagliacci” (2017.) i „Madama Butterfly” (2018.).

Godine 2020. osvojio je ‘Posebnu Rotary međunarodnu nagradu na 11. izdanju Međunaronog lirskog pjevačkog natjecanja u Ravellu (Italija) dok je 2021. osvojio treće mjesto na III. europskom opernom natjecanju – Torino u svijetu. Njegova karijera se nastavila u Madridu, u Escuela Superior de Música Reina Sofía gdje pohađa naprednu školu i majstorske tečajeve kod istaknutih učitelja kao što su Ryland Davies, Javier Camarena, David Gowland i Susan Bullock.

Od sezone 2022./23. postaje član Deutsche Oper Berlin. Gostujući angažmani odvode ga u Semperoper Dresden kao Radamésa u „Aidi”, kao Leandra u „Arlecchinu” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci, kao Rodolfa u „La Bohème” i kao Alfreda u „Traviata” u Teatru Municipal u Santiago de Chile, a u ljeto 2023. na St. Gallen Festivalu bit će u novoj produkciji „Andrea Chénier” u naslovnoj ulozi.