Josip Švagelj

Josip Švagelj

U ovoj sezoni

Hrvatski tenor koji je svoj glazbeni put započeo u Glazbenoj školi “Blagoje Bersa” pod mentorstvom profesorice Viktorije Badrov. Nakon završetka preddiplomskog studija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, strast prema pjevanju vodi ga na Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje je trenutno student treće godine u klasi renomiranog profesora Alexeia Tanovitskog.

Josip je 2022. godine privukao pažnju glazbene javnosti osvajanjem 1. nagrade i Grand Prixa na Međunarodnom natjecanju mladih pjevača Stojan Stojanov Gančev. Za svoj talent nagrađen je od strane HDGPP-a i Lava Mirskog, uz posebno priznanje od strane Hrvatskog komornog orkestra.

Tijekom studija aktivno nastupa i surađuje s Hrvatskim narodnim kazalištima u Zagrebu i Varaždinu, kao i sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. Istaknuo se ulogama Mozarta u operi “Mozart i Salieri” Nikolaja Rimskog-Korsakova te u ulozi Merkura u operi “Amfitrion” Borisa Papandopula. Također je bio dio izvedbe “Uskrsnuća” u oratoriju G. F. Handela.

Njegovi nastupi s renomiranim orkestrima poput Zagrebačkog filharmonijskog orkestra i Crnogorskog Simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Roberta Homena izazvali su veliko zanimanje publike i kritike.

Josip neprestano teži daljnjem usavršavanju kroz sudjelovanje u različitim majstorskim tečajevima i projektima. Posebno se ističu njegovi susreti s tenorom Belom Mavrakom te poznatim dirigentom Mikhailom Sinkevičem, koji su obogatili njegove glazbene horizonte i umjetnički izričaj.