Jukka Merjanen

U ovoj sezoni

Rođen je 1974, violinu je počeo svirati u dobi od četiri godine. Kasnije je studirao na Edsberg glazbenom institutu u Stockholmu, te na Sibelius akademiji gdje je i diplomirao s najvišim počastima 2001. godine.

Otkada je 1998. dobio prvi stalni posao u u Helsinškoj filharmoniji kao prva violina, redovno je nastupao i kao solist te komorni glazbenik u Finskoj i inozemstvu.

Kasnije je radio kao treći koncertni majstor Simfonijskog orkestra Finskog radija i kao drugi koncertni majstor u Kopenhagenskoj filharmoniji. Tri je godine radio u jednom od vodećih orkestara u svijetu, Kraljevskoj filharmoniji u Londonu. Nakon uspješne audicije i probnog razdoblja, od 2004. godine bio je njihov stalni suradnik kao prvi koncertni majstor.

Po povratku u Finsku, Merjanen je bio glavni gost koncertmajstor nekoliko finskih orkestara, kao što su Helsinška filharmonija, Tapiola Sinfonietta, Tampere filharmonija, te nekoliko vodećih skandinavskih orkestara.

Od kolovoza 2012. radio je kao stalni koncertmajstor Finske nacionalne opere u Helsinkiju. Trenutno svira na Andrea Guarneri violini iz 1678.

Merjanen je u srpnju 2014. osnovao novi glazbeni festival. Komorna glazba jugoistočne Finske na vrlo je visokoj razini zbog finskih i međunarodnih izvođača. Osim što svira na festivalu, Merjanen je i umjetnički direktor festivala.