Jure Počkaj

Solist

Jure Počkaj danas slovi za jednog od ponajboljih baritona na području srednje i južne Europe prema međunarodnim medijima i kritičarima.

U suradnji s međunarodno priznatim umjetnicima, trenutno priprema album Verdi – Vilhar – Wagner, a u najavi je i međunarodna turneja. Ove godine imat ćete ga prilike moći vidjeti kao Taddea u Rossinijevoj Talijanki u Alžiru, grofa Luna u Verdijevom Trubaduru i oca Germonta u Verdijevoj Traviati.

Kao vrhunac njegovih angažmana u sezoni 2021./2022., vrijedi spomenuti nastup na inauguraciji nove kazališne kuće na Piccolo Opera Festivalu (Friuli Venezia Giulia) s ulogom američkog konzula Sharplessa iz Puccinijeve opere Madame Butterfly.

U sezoni 2020./2021. ostavio je dojam na Tobyja Pursera, dirigenta Bečkog opernog festivala i voditelja dirigentskog odjela na Royal College of Music u Londonu, svojom izvedbom uloge Don Giovanni: “Izvođenje uloge Don Giovannija pred solista postavlja visoke zahtjeve. Drago mi je što surađujem s njim na festivalu jer je idealan glazbenik, uvijek spreman za suradnju. U predstavu unosi potpuni sklad elegancije, nemilosrdnosti i karizme, a njegova vokalna izvedba je strastvena i uzbudljiva.”

U sezoni 2019./2020. uspješno je debitirao s ulogom oca Millera u prvom ljubljanskom izvođenju Verdijeve opere Luisa Miller, a sezonu prije toga oduševio je premijernu publiku HNK u Splitu s ulogom grofa Lune. Damiano Cosimo D’Ambra je istaknuo: “Baritonist Jure Počkaj, cijenjen zbog uzbudljivog i snažnog glasa te uvjerljive glumačke interpretacije, izrazio je u svojem nastupu vokalnu raznolikost čime je zaslužio veliki pljesak.” Vrhunac sezone 2017./2018. bilo je brušenje uloge Don Carlo di Vargas iz Verdijeve opere Moć sudbine u SNG Maribor. Rino Alessi je za Le Salon Musical zapisao: “Jure Počkaj u ulozi Don Carla na najbolji način surađuje sa svojim prijateljem-konkurentom. U potrazi za savršenošću pokazuje hvalevrijednu ekspresivnost, otkriva predivan legato i baritonski zvuk u njegovoj punoj zrelosti. Mladi umjetnik kojeg svakako treba pratiti i dalje u budućnosti.”

U SAD-u je debitirao kao najbolji solist na Sveučilištu u Kaliforniji, Los Angelesu (UCLA) s orkestrom All-Star Philharmonic. S njim je izveo Ravelov ciklus Don Quichotte à Dulcinée. Godine 2016. snimio je operni video Canzonette iz Mozartove opere Don Giovanni s dobitnicima studentskih Oscara u Hollywoodu. Nastupio je i s vodećim baritonskim ulogama u operi Il segreto di Susanna Ermanna Wolf-Ferrarija, premijernoj izvedbi opere The Dove and the Nightingale Rogera Bourlanda te u Mozartovom Don Giovanniju.