Kaisa Ranta

U ovoj sezoni

Finska sopranistica ima raznovrsnu karijeru koja osim opere uključuje i mjuzikle i operetu.

Pjevanje je izučavala na Oulu konzervatoriju Sveučilišta primjenjenih znanosti Oulu , te na Glazbenoj akademiji Turku. Magistrirala je operno pjevanje pri Sibelius Akademiji u Helsinkiju..

Debitirala je u Finskoj nacionalnoj Operi u glavnoj ulozi u Mozartovoj operi „Zaide”. Uslijedile su brojne uloge: Nanetta („Falstaff”), Gospa Marian („Robin Hood”), Carlotta Giudicelli („Fantom iz opere”), Lisica („Lukava mala Lisica”). Osim toga, u Finskoj je nastupala i u brojnim opernim produkcijama: Sophie Scholl („Bijela ruža”), Gilda („Rigoletto”), Micaëla („Carmen”) i Cunegonde („Candide”).

Kao solistica nastupala je s brojnim finskim orkestrima i zborovima, a često je pjevala i solističke dionice u raznim duhovnim skladbama. Neke od skladbi s njezina koncertnog repertoara su: Pergolesijeva i Scarlattijeva Stabat Mater, Händelov Mesija, Brucknerov Rekvijem, Brahmsov Njemački rekvijiem, Mozartov Requiem, Velika misa u c-molu, Beethovenova Misa u C-duru i 9. simfonija, Orffova „Carmina Burana” i drugi.

Osim u Finskoj, nastupala je u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Češkoj, Rusiji i Japanu.

Njezina je karijera dobila poseban značaj nakon osvajanja prve nagrade na jednom od najprestižnijih glazbenih natjecanja u Finskoj, Lappeenrannan valtakunnallinen laulukilpail, 2006. godine.