Maida Hundeling

Počasna članica ansambla

Njemačka sopranistica najpoznatija po izvrsnim interpretacijama heroina iz njemačkog romantizma, posebice po ulogama iz opera R. Wagnera, R. Straussa, L. v. Beethovena, C. M. v. Webera. Profilirala se i u ulogama dramskih soprana u operama G. Verdija, G. Puccinija, l. Janáčeka, A. Dvořaka, B. Smetana, P. I. Čajkovskog te mnogih drugih. Poznata je i po izvrsnoj interpretaciji lieda, oratorija i sakralnog repertoara. Hvaljena od strane medija zbog svojeg “žestokog i dramatičnog zvuka soprana sa zvonkim gornjim notama”, opisivana kao “karizmatična i sofisticirana pjevačica soprana u svom vrhunskom načinu izražavanja emocija sigurnim i lijepim pjevanjem u svim registrima”, Maida je sezonu 2023./2024. otvorila sa sopranističkom dionicom u Simfoniji br. 14 Dmitrija Šostakoviča s Simfonijskim orkestrom Češkog radija u Pragu pod ravnanjem R. Jindre. Potom slijedi predstavljanje uloge Abigaille u novoj produkciji Verdijeve opere „Nabucco“ u SND Bratislava te repertoarne izvedbe opera „Nabucco“ i „Tannhäuser“ u NDM Ostrava.

U studenom 2023. predstavit će se u naslovnoj ulozi Puccinijeve opere „Turandot“ u Nationaltheatre Mannheim te kao solistica u recitalu s pjesmama R. Straussa i R. Wagnera zajedno s V. Egelom u HNK-u Ivana pl. Zajca. U Rijeku se vraća već u siječnju kada će nastupiti u jednoj od svojih najprepoznatljivijih uloga u operi R. Straussa, „Elektra“ (režija: Marin Blažević). U novoj godini nastupit će i u obnovi opere „Turandot“ u ND Praha.

Školovanje je započela kod baritona Wernera Schürmanna, a nastavila ga je kod KS. Olivere Miljaković i tenora Jan Vacík. U Münchenu je imala prilike raditi pod Richardom Trimbornom. Danas se nastavlja usavršavati u Münchenu, Beču, Londonu te Piacenzi.

Njemačka sopranistica kroz svoju dugu karijeru nastupala je kao Elizabeta/Venera, Elsa, Senta, Sieglinde, Brünnhilde, Izolda, Krizotemis/Elektra, Saloma, Ariadna, Leonore, Marie i mnogim drugim ulogama koje su je odvele diljem svijeta: Houston, Utah, Edmonton, Montreal, Hamburg, Leipzig, Braunschweig, Oldenburg, Oldenburg, Wiesbaden, Freiburg, Saarbrücken, Dortmund, Bielefeld, Münster, Regensburg, Tokio, Peking, Prag, Ljubljana, Brno, Ostrava, Bratislava, Beč, Bari, Venecija, Bolzano, Piacenza, Modena, Milano, Palermo, Rijeka, Trst…

Sljedeći veliki projekt Maidu vodi u Peking gdje će u novoj produkciji Wagnerove tetralogije „Prsten Nibelunga“ nastupiti u ulozi Brünnhilde. Ulogu će ponoviti u Kraljevskoj opernoj kući u Londonu, dok će nastupiti i u operi „Turandot“ u kanadskoj opernoj kući, Opéra de Montréal.