Marjukka Tepponen

U ovoj sezoni

Svoje je prve satove klavira finska sopranistica počela uzimati već kao petogodišnjakinja. Pjevačke je vještina najprije stjecala u svome rodnome gradu, a zatim pri Sibelius akademiji u Helsinkiju.

Nakon spektakularnog debija 2009. godine u operi „La Traviata” u Jyväskylä operi, angažirana je u Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju gdje nastavlja redovito gostovati u važnim ulogama, poput Zerline („Don Giovanni”), Laurette („Gianni Schicchi”) i Mimì („La Bohème”), uloga kojom je gostovala i u Operi u Grazu. Također, redovito je gostovala i na renomiranom Sanvonlinna Opera Festivalu u ulogama Pamine („Čarobna frula”) i Marguerite („Faust”), te nedavno i kao solistica u izvedbi Mozartove Mise u C molu.

Među njezinim umjetničkim ostvarenjima ističu se uloge Contesse („Figarov pir”) u Turku u Finskoj, njezin debi u ulozi Donne Anne („Don Giovanni”) u Rijeci, Fiordiligi („Così fan tutte”) u Seattle Operi i Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju. Njezina karijera broji i važne koncertne nastupe, poput onog u Münchenu uz Minhenski simfonijski orkestar gdje je izvodila program filmske glazbe i Verdijev Requiem, Klamijev Psalam pod dirigentskim vodstvom Miguela Ángela Gómeza Martínze u Madridu, te Verdijeve arije i duete u Siegenu.

Važno je spomenuti i hvaljenu svjetsku premijeru finske opere „Indigo” u Helsinkiju u kojoj je otpjevala glavnu ulogu Aurelije te izdavanje njezina prvog nosača zvuka, „Aria Album”, sa skladbama Mozarta, bel canta i francuskog repertoara.