Mirva Koivukangas

U ovoj sezoni

Finska redateljica Mirva Koivukangas radi kao slobodna je umjetnica dramskog i opernog teatra. Studirala je obrazovne znanosti na Sveučilištu u Helsinkiju, osnovni studij dramskog obrazovanja na Sveučilištu Jyväskylä, te glumu i kazališnu režiju na Fakultetu Helsinki i na Kazališnoj akademiji u Helsinkiju.

Koivukangas je u kazalištu radila kao glumica i redateljica s različitim finskim kazališnim grupama, kao što su Plesni teatar Eliot u Oulu, Kazalište Piha u Helsinkiju, Kazalište Vaahter, Kazalište Koto, Kazalište Brigitan Lempäälä, kazalište na otvorenom u Tuiskuli i Sammatti i dr. Igrala je u mnogim finskim filmovima i TV emisijama.

Radila je kao asistentica opernih redatelja, primjerice u Finskoj nacionalnoj operi, Finskoj komornoj operi, Sibelius akademiji, Operi Pori te u New Generation Operi. Surađivala je s mnogim važnim finskim redateljima kao što su Vilppu Kiljunen, Erik Södenblom, Ville Saukkonen, Janne Lehmusvuo, Zaida Bergroth, Katariina Lahti te s nekoliko inozemnih redatelja kao što Roman Hovenbitzer i Victoria Newlyn.

Popis opera na kojima je Koivukangas uključuje ponajviše Verdijevih i Puccinijevih, zatim Wagnerov „Lohengrin”,  Mozartove „Figarov pir” i „Don Giovanni”, Menottijev „Konzul”,  Händelov „Julije Cezar”, Humperdinckovi „Ivica i Marica”, Brittenov „San ivanjske noći”, Rossinijev „Put u Reims”, Hosokawin „Gavran”, Monteverdijeva „Krunidba Popeje”, te nekoliko opera finskih skladatelja kao što su Sallinen, Rautavaara, Korpijaakko, Aho, Pulkkis, Kivilkaakso, Toppinen, Kuusisto, Kyllönen i Hakola.

Radila je i kao producentica u Finskoj komornoj operi i na Turku Music Festivalu, te kao asistentica produkcije na Savonlinna opernom festivalu gdje radi od ljeta 2014.

Piše tekstove za kazališta i operna libreta po narudžbi.