Myron Michailidis

U ovoj sezoni

Cijenjen kao jedan od najvažnijih grčkih dirigenata, maestro Myron Michailidis trenutno je glavni glazbeni ravnatelj Filharmonijskog orkestra i kazališta Erfurt u Njemačkoj, kao i prvi umjetnički ravnatelj Kulturnog i konferencijskog centra u Grčkoj.

Michailidisa je Francuska Republika 2016. godine odlikovala Časnikom reda umjetnosti i književnosti.

Od 2011. do 2017. bio je umjetnički ravnatelj i šef dirigent Grčke nacionalne opere.

Njegov doprinos postignućima i uspjesima te institucije nagrađen je prestižnom nagradom „Apollo” Društva prijatelja Grčke nacionalne opere u njegovoj posljednjoj godini.

Stil dirigiranja maestra Michailidisa okarakteriziran je kao strastven i živopisan, ali autoritativan, što mu omoguuje izvanrednu dinamičku kontrolu i širok raspon glazbenog izražaja.

Nagrada grčke kritike dodijelila mu je Počasnu nagradu za glazbu i kazalište.

Bio je umjetnički ravnatelj i šef dirigent Solunskog državnog simfonijskog orkestra od 2004. do 2011., a od 1999. do 2004. radio je kao stalni dirigent u Operi Istočne Saske u Njemačkoj.

U repertoaru koji obuhvaća preko 250 simfonijskih djela i 40 opera u rasponu od baroka do suvremenog doba, maestro Michailidis je posebno poznat po svojim interpretacijama Beethovena, Čajkovskog i Rahmanjinova, kao i opernih djela Verdija, Puccinija, Gounoda i Wagnera.

Tijekom godina surađivao je s međunarodno istaknutim glazbenicima kao što su Paul Badura-Skoda, Salvatore Accardo, Cyprien Katsaris, Aldo Ciccolini, Ivo Pogorelić, Lars Vogt, Shlomo Mintz, Misha Maisky, Vadim Repin, Martino Tirimo, June Anderson, Cheryl Studer, Paata Burchuladze, Fazil Say i Barry Douglas te mnogi drugi.

Dirigirao je nekima od njapoznatijih orkestara diljem Njemačke, Kine, Izraela, Italije, Češke, Rusije, Meksika, Slovačke, Poljske, Rumunjske, Portugala, Tajvana, uključujući Berlinski simfonijski orkestar, Bečki komorni orkestar, Rimski simfonijski orkestar, Šangajski orkestar opere, Slovački filharmonijski orkestar, Jeruzalemski simfonijski orkestar, Bukureštansku nacionalnu operu, Državni orkestar Braunschweig, Filharmonijski orkestar Erfurt, Astrahanski simfonijski orkestar, Orkestar della Fondazione Teatro Lirico Giuseppe Verdi di Trieste, Filharmonijski orkestar George Enescu, Simfonijski orkestar Praškog radija, Sofijsku filharmoniju, Državni orkestar Meksika, Filharmonijski orkestar Odese, kao i sve najvažnije orkestre u Grčkoj.

Dok je vodio Solunski državni simfonijski orkestar, Michailidis je ravnao koncertima na raznim festivalima u Grčkoj kao i u inozemstvu. U prosincu 2007. godine tijekom proslave Grčke kulturne godine u Kini, poveo je orkestar na turneju u Peking u Kinu, domaćinima Olimpijskih igara 2008. godine.

Dirigirao je brojnim opernim produkcijama u opernim kućama, na festivalima i međunarodnim turnejama. Tijekom godina, nastupao je uz neke od najboljih pjevača, redatelja i scenografa. Ravnao je brojnim spektakularnim produkcijama u legendarnom amfiteatru Odeonu Herodesu Atticusu u Ateni. Godine 2015. njegova produkcija Gounodova „Fausta” s Ericom Cutlerom, Alexiom Voulgaridou, Paatom Burchuladzeom i Dimitrijem Plataniasom, u režiji Renata Zanelle, obilježila je prvo DVD izdanje Grčke nacionalne opere. Godine 2017. vodio je produkciju „Kći pukovnije” u Shanghai Grand Theatru. Kao novi glavni glazbeni direktor Theatra Erfurt, dirigirao je novim produkcijama: „Carmen” (2018.), „Aida” (2019.), „Bajka o caru Saltanu” Rimskog-Korsakova (2019.), „Lohengrin” (2020.) i Mozartov „Ravnatelj kazališta” (2020.), kao i izvedbe Leharove „Vesele udovice” (2019.). Produkcije s Theatrom Erfurt u sezoni 2021./2022. uključivale su „Manon Lescaut” i „Luisu Miller”, kao i novu produkciju „Nabucca”.

Plodan umjetnik na području snimanja, njegova snimka EMI Classics iz 2012. Beethovenova Trećeg i Četvrtog klavirskog koncerta s legendarnim francusko-talijanskim pijanistom Aldom Ciccolinijem dobila je iznimno međunarodno priznanje. Njegovo snimanje djela talijanskog skladatelja Ildebranda Pizzettija za Naxos, uključujući nekoliko svjetskih premijera, donijelo je Michailidisu zvjezdane kritike s pet Diapasona od strane francuskog časopisa 2009. godine i nekoliko nagrada. Dvije godine prije, njegov prvi Naxos CD s Theodoreom Kerkezosom i djelima grčkih skladatelja 20. stoljeća kao što su Mikis Theodorakis, Nikos Skalkottas, Theodore Antoniou, Manos Hadjidakis, Minas Alexiadis i Vassilis Tenidis osvojio je Pizzicato Classics „Supersonic Award” i dvije nominacije za nagradu „Grammy”.

Višestruko nagrađivana operna predstava riječke Opere „Otello” Giuseppea Verdija u režiji Marina Blaževića pod ravnanjem Michailidisa nakon izvedbe u Rijeci gostovala je u listopadu 2022. na pozornici novootvorenog Kulturnog i konferencijskog centra u Heraklionu na Kreti.

Nakon studija klavira kod Dimitrisa Toufexisa u Ateni, studirao je dirigiranje kod Hans-Martina Rabensteina na Universität der Künste Berlin te je sudjelovao na majstorskim tečajevima Miltiadisa Karydisa i Simona Rattlea. Diplomirao je i pravo na Sveučilištu u Ateni.