Nenad Glavan

U ovoj sezoni

Filmsku režiju diplomirao je na Sveučilištu Sapienza u Rimu, a potom magistrirao digitalnu režiju (Regia digitale) na istom sveučilištu, također uz pohvalu Vijeća (110/110 cum laude). Primljen na doktorski studij iz digitalnih izvedbenih tehnologija (Tecnologie digitali per la ricerca sullo spettacolo) na rimskoj Sapienzi.

Kao stipendist stažira u talijanskoj državnoj operi Teatro dell Opera di Roma gdje je asistent režije na predstavama “Aida”, “Madama Butterfly” i “Lucia di Lammermoor”. U švicarskoj antičkoj areni u Avanchesu radi redateljsku obnovu opere Lucia di Lamemermoor. U izvedbeno istraživačkom centru Teatro Ateneo u Rimu sudjeluje u raznim studentskim projektima.

Prvim kratkometražnim filmom Iz mraka osvaja treće mjesto u konkurenciji kratkih filmova redatelja mlađih od 25 godina na Venecijanskom filmskom festivalu 2000; iste godine istim filmom osvaja i nagradu žirija Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva.

Tri godine radi kao asistent, redatelj, scenograf i videoumjetnik za HNK u Splitu na nizu projekata. U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci režira multimedijalnu koreodramu “Vjetar u borovima” Zeamija Motokija u koreografiji slavnog Moe Yamamota. Direktor i autor je međunarodnog projekta Ivan Meštrović – put u Italiju. Na Europskom natjecanju mladih opernih redatelja u Wiesbadenu finalist je za koncept opere “Rusalka” Antonina Dvořáka. Predstave “Telefon” i “Medium” G. C. Menottija za koje potpisuje režiju, scenografiju i video, nastale u koprodukciji Zagreba i Beograda, list ”Danas” 2009. proglašava ” serioznim hitom sezone.

U 2012. i 2013. ostvaruje opernu koprodukciju između Teatro lirico Verdi iz Trsta, Artemus fondacije Madrid i HNK Split, “Silovanje Lukrecije” B. Brittena – za koju potpisuje režiju, scenografiju i interaktivnu digitalnu video instalaciju. Predstava je imala značajan uspjeh kod publike i kritike.

U 2014. i 2015. režira i multimedijalno postavlja “TROIA’S DISCOUNT” (Ricci/Forte) – predstavu nastalu u sklopu suradnje između ZKM Zagreb, SKOP Zagreb, Tvornice kulture Zagreb s Teatro Piccolo iz Milana i Ensemble Ricci/Forte iz Rima. Predstava je doživjela zamijećen uspjeh u navedenim teatrima i na festivalima suvremenog kazališta.

Potpredsjednik je Sekcije za multimediju i intermediju ULUPUH-a (2008 – 2010) te osnivač i voditelj Umjetničke organizacije SKOP.