Niklas Liepe

U ovoj sezoni

„Impresivna umjetnička osobnost”, Gidon Kremer

„Fascintana muzikalnost”, Yuri Bashmet

„Izvanredno razumijevanje komorne glazbe uparena s briljantnim smislom za zvuk”, Andras Schiff

 

Dobitnik nagrade Opus Klassik 2021., Niklas Liepe jedan je od onih iznimno talentiranih mladih solista koji idu svojim putem, unatoč svemu. Jedan je od umjetnika koji stalno smišljaju nove ideje, pokreće projekte za koje je potrebna golema hrabrost, jer su i koncept i umjetnički standardi na granici usuda.

Izniman violinist Niklas Liepe nedvojbeno je jedna od najimpresivnijih umjetničkih ličnosti svoje generacije. Svira u spektakularnom rasponu tonskih i tehničkih finesa, čini vam se pritom da postaje jedno sa svojom violinom, očaravajući tako svoju publiku nastupima koji istovremeno oduzimaju dah i strastveni su i sanjivi i romantični.

Inovativnim projektima kao što je primjerice Sony Classical #NewPaganiniProject, proširio je granice klasične glazbe. Niklas Liepe osvojio je NDR Culture Award i laureat je nagrade za 2017. German Music Competition.

Svojim Paganini projektom, violinist nastanjen u Hamburgu privukao je međunarodnu pozornost i dobio najbolje recenzije tijekom 2021. godine. Naručio je od oko 20 skladatelja i aranžera da rearanžiraju nevjerojatno zahtjevne capricce za solo violinu kako bi se izvodile uz orkestralnu pratnju, svako djelo u jedinstvenom stilu. Fokstrot, tango, jazz, zvonki romantizam idu ruku pod ruku u ovim zabavnim novim verzijama koje u sebi zadržavaju neizmijenjene originalne dionice solo violine. Niklas Liepe je 2017.godine s bratom osnovao Liepe & Co. Festival u skladištu čelika blizu Južnog željezničkog kolodvora u Hannoveru. I ovdje stalno iznova iskušava granice klasične glazbe.

U jesen 2020. njegov drugi CD projekt #GoldergReflections objavljen je na SONY Classical, NDR Radio-filharmonijom dirigirao je Jamie Phillips.

Niklas Liepe nastupao je s umjetnicima kao što su Gidon Kremer, Yuri Basmet, Fazil Say, Christoph Eschenbach i Andras Schiff.

Nastupio je kao solist s: Frankfurtskim opernim i muzejskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Slovačkog radija Bratislava, Kraljevskim simfonijskim orkestrom Bangkok, Gradskim simfonijskim orkestrom Kaohsiung, Rheinland-Pfalz državnim orkestrom i Filharmonijom Njemačkog radija Saarbrückena/Kiserslauterna. Surađivao je, između ostalih, s dirigentima kao što su Garry Walker, Hartmut Haenchen, Christoph Eschenbach, Jamie Phillips i Gregor Bühl.

Tijekom sezone 2021./2022. nastupat će u Europi i Aziji s NDR Radio-filharmonijom, Kraljevskim simfonijskim orkestrom Bangkok, Riječkim simfonijskim orkestrom. Debitantski će ga nastupi odvesti i u hamburšku Elbphilharmonie, u Tajlandski kulturni centar i Glazbeni festival Donje Saske. Osim toga, nastupat će s Berlinskom filharmonijom te predavati u Villi Musica u Rheinland-Pfalzu te na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Pragu.

Niklas Liepe dobio je nagrade Sjevernonjemačke radio korporacije, Braunschweig Classicx festivala, Danzig festivala u Poljskoj, Violinskog natjecanja Kocian u Češkoj, kao i dvostruke nagrade na Međunarodnom natjecanju „Henryk Wieniawski” u Poljskoj i na Njemačkom glazbenom natjecanju 2017. Studirao je na Glazbenom sveučilištu Hannover kod prof. Zakhara Brona i prof. Ane Chumachenco, te kod prof. Mihaele Martin na Akademiji Kronsberg.