Olga Šober

Umjetnik - Nacionalni prvak
U ovoj sezoni

Nacionalna prvakinja opere, renomirana operna primadona i međunarodno priznata umjetnica rođena je u Sarajevu, u kojem je počela svoje glazbeno obrazovanje. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Šira; na Visokoj školi za glazbenu umjetnost u Beču specijalizirala je Lied i Oratorium u klasi svjetskog tenora Antona Dermote a magistrira na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Radmile Bakočević. Usavršavala se na Mozarteumu u Salzburgu i u Beču.

Debitirala je na sceni HNK u Osijeku kao Liza u opereti Grofica Marica, gdje je realizirala široku lepezu uloga u mnogobrojnim predstavama.

Ipak, svoje je najveće tuzemne i inozemne domete ostvarila kao prvakinja Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje djeluje već dvadeset i pet godina. Pod vodstvom Koncertne direkcije Zagreb gostuje kao samostalna umjetnica, pjevajući s vrhunskim umjetnicima na scenama Češke, Slovačke, Litve, Gruzije i Ukrajine a bila je i prvi gost stranac na Sveruskom opernom festivalu „Fjodor Šaljapin“ u Kazanju (Tatarska Republika).

Bilježi značajne uspjehe na opernim koncertnim podijima Austrije, Njemačke, Italije, Mađarske, Bugarske, Norveške, Japana, Kine, Ekvadora, SAD-a 2013. gostuje u brazilskom mega projektu i južnoameričkoj praizvedbi Baldrinijeve scenske kantate Dnevnik Ane Frank tumačeći naslovnu ulogu.

Tijekom svog bogatog umjetničkog opusa dobila je mnogo strukovnih priznanja: Nagrada Muzičke akademije Pavao Markovac, Diploma Vjesnikove glazbene kritike Darko Lukić, Gramota i medalja Šaljapinovog opernog festivala, Nagrada osječkog Anala za najbolju glavnu žensku ulogu, Nagrada Milka Trnina, Nagrada hrvatskog glumišta, Nagrada HNK Ivana pl. Zajca Štefanija Lenković. Dobila je i brojna društvena priznanja među kojima se ističu: Nagrada Grada Rijeke, Odličje Reda zvijezde Danice hrvatske sa likom Marka Marulića, Odličje Talijanske zvijezde i viteški naslov „Cavaliere“, najveće priznanje RH – status nacionalne prvakinje opere hrvatskog kazališta.

Gilda u Rigolettu, Violetta u Traviati, Kraljica noći u Čarobnoj fruli, Lucia di Lammermoor, Neda u Pagliacima, Rosina u Seviljskom brijaču, Fiordiliggi u Cosi fan tutte, Margareta u Faustu… samo su neke od mnogobrojnih likova na domaćim i opernim podijima u inozemstvu.

Njeguje bogatu solističku koncertnu djelatnost nastupajući uz renomirane orkestre i komorne ansamble pod ravnateljskom palicom svjetski poznatih dirigenata. Bavi se pedagoškim radom. Predavala je pjevanje na Visokoj školi za glazbu Ino Mirković, a posljednjih deset godina radi kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (PO Rijeka).

Uz razne nosače zvuka, posebno valja istaknuti veliki projekt Jadran filma, video operu „Nikola Šubić Zrinjski“.