Paolo Bressan

U ovoj sezoni

Talijanski dirigent Paolo Bressan jedan je od najvećih talenata klasične glazbe. Surađivao je s najvažnijim imenima opernog svijeta današnjice – od Jonasa Kaufmanna, Diane Damrau i Josepha Calleija do Christiana Thielemanna.
Školovao se na Konzervatoriju „Giuseppe Verdi” u Milanu, na Hochschule für Musik „Franz Liszt” u Weimaru, a klavir je studirao s Louisom Lortieom. Mentori su mu bili Daniele Gatti, Christian Thielemann i Emmanuel Villaume. Talijan s berlinskom adresom, velik dio svoje karijere proveo je u Njemačkoj. Osim talijanskog, fluentno govori njemački, engleski, francuski i španjolski.
Karijeru je započeo u Mecklenburgische Staatstheater Schwerin i Theatru Kiel gdje je dirigirao širokim rasponom repertoara. Bio je šef dirigent i umjetnički voditelj Simfonijskog orkestra mladih u Schwerinu gdje je kontinuirano proširivao simfonijski repertoar. Asistirao je Christianu Thielmannu na Salzburškom uskrsnom festivalu na operama „Cavalleria Rusticana” i „Pagliacci” s Jonasom Kaufmannom u naslovnoj ulozi. Kritika je popratila lovorikama koncert pod njegovom dirigentskom palicom u Bečkoj koncertnoj dvorani ostvaren 2015. s Josephom Calleijom i Filharmonijskim orkestrom Brno. Pripremao je orkestre i zborove za turneju „Jolante” Čajkovskog u četiri grada (Luzern, Copenhagen, Monte Carlo i London) s Annom Netrebko u naslovnoj ulozi. Bio je umjetnički savjetnik na snimanju CD-a „Djela G. Meyerbeera” s Dianom Damrau i orkestrom Opere u Lyonu. Izdvajaju se još angažmani u Dallas operi, zatim u Pragu, a potom s Praškom filharmonijom u pariškom Théatre-des-Champs-Elysée.
Bressan je osnivač Festivala simfonijskih orkestara mladih Schwerin.