Pravdan Devlahović

Tijekom studija Kemijske tehnologije počinje pohađati plesne radionice i seminare. Plesnu samoedukaciju nastavlja višegodišnjom suradnjom s Kilinom Cremonom, koreografkinjom i pedagoginjom Cunningham tehnike (1996.-2002. g.) prvo kao učenik, a kasnije i kao plesač u njezinim projektima te pohađanjem brojnih radionica i seminara relevantnih domaćih i stranih umjetnika iz polja prvenstveno plesne ali i ostalih izvedbenih umjetnosti (Milana Broš, Matjaž Farić, David Zambrano, Russel Maliphant, Martin Sonderkamp, Matjaž Farić, Jean Michel Bruyère, Ide Van Heiningen, Kim Brandstrup i dr.).

Surađivao je s koreografkinjom Mare Sesardić u UO Studio Mare u periodu 1991.-1996. g. Bio je član Zagrebačkog plesnog ansambla 1997.-2000. g. Jedan je od osnivača renomirane izvedbene skupine BADco., u kojem je djelovao od osnutka, 2000. g. do 2014.

Povremeno je surađivao i s koreografkinjom Irmom Omerzo, UO MARMOT u periodu 2001. – 2015. g.

Kao suradnik za scenski pokret ili koreograf redovito radi u nacionalnim, gradskim i nezavisnim kazališnim kućama diljem zemlje u kojima surađuje s eminentnim redateljima iz Hrvatske i regije.

Predstave u kojima je sudjelovao kao autor i/ili izvođač gostovale su diljem Europe, a ističe se i sudjelovanje na 54. venecijanskom bijenalu, Hrvatski paviljon: site-specific instalacija i intervencija – Odgovornost za viđeno: Priče iz negativnog prostora, izvedbenog kolektiva BADco. u sklopu izložbe Potrebno je živjeti samouvjereno… gledajući kustoskog kolektiva WHW.

S redateljicom Frankom Perković surađivao je na predstavama: M. Krleža: Balade Petrice Kerempuha, GDK Gavella, 2009. g.; P. Barlow: 39 stepenica, Teatar Ludens i HK Pečuh, 2010. g.; S. Pilić: Mrvice iz dnevnog boravka, GK Žar ptica, 2012. g. i drugima.

Dobitnik je nagrada i priznanja za umjetnički rad:
2008. – Nagrada Hrvatskog glumišta za umjetničko ostvarenje (izvedba, muška uloga) u predstavi Stanje br.2, BADco.;
2010. – Godišnja nagrada Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za izuzetan doprinos hrvatskoj plesnoj umjetnosti, povodom 10. obljetnice rada grupe (član kolektiva BADco.);
2016. – Nominacija za najbolju predstavu, NHG: K. Pollak: Kao na nebu, GDK Gavella (autor scenskog pokreta);
2018. – Nominacija za najbolju predstavu, NHG: V. Majer/K. Golik/R. Medvešek: Tko pjeva zlo ne misli, HNK Zagreb (autor scenskog pokreta).

Od 2014. godine predaje Scenski pokret na Studiju glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Bio je članom Upravnog odbora (2008.-2012.) i Nadzornog odbora (2012.-2018.) Udruge plesnih umjetnika Hrvatske te član Selekcijske komisije Plesne mreže Hrvatske, projekta Ministarstva kulture RH (2019.-2020.)