Pravdan Devlahović

Tijekom studija Kemijske tehnologije pohađa plesne radionice i seminare. Samoedukaciju u polju plesa nastavlja višegodišnjom suradnjom s Kilinom Cremona, koreografkinjom i pedagoginjom Cunningham tehnike (1996. – 2002. g.) prvo kao student, a kasnije i kao plesač / izvođač te pohađanjem brojnih radionica i seminara relevantnih domaćih i stranih umjetnika iz polja prvenstveno plesne, ali i ostalih izvedbenih umjetnosti (Milana Broš, Matjaž Farić, David Zambrano, Russel Maliphant, Martin Sonderkamp, Jean Michel Bruyère, Ide Van Heiningen, Kim Brandstrup i dr.).

Surađivao je s koreografkinjom Mare Sesardić u Studiu Mare u periodu 1991. – 1996. g. Bio je član Zagrebačkog plesnog ansambla 1997. – 2000. g. Jedan je od osnivača renomirane izvedbene skupine BADco. u kojoj je djelovao od osnutka, 2000. g. do 2014. Povremeno je surađivao i s koreografkinjom Irmom Omerzo, u periodu 2001. – 2015. g.

Kao suradnik za scenski pokret ili koreograf redovito radi u nacionalnim, gradskim i nezavisnim kazališnim kućama diljem zemlje u kojima surađuje s eminentnim redateljima iz Hrvatske i regije.

Predstave u kojima je sudjelovao kao autor i/ili izvođač gostovale su diljem Europe, a ističe se i sudjelovanje na 54. Venecijanskom bijenalu, Hrvatski paviljon: site-specific instalacija i intervencija – “Odgovornost za viđeno: Priče iz negativnog prostora”, izvedbenog kolektiva BADco. u sklopu izložbe “Potrebno je živjeti samouvjereno… gledajući” kustoskog kolektiva WHW.

S redateljicom Anastasijom Jankovskom surađivao je na predstavama: E. Bošnjak: “Usidrene”, HNK Split / GDK Gavella / HNK Zadar; I. S. Turgenjev: „Mjesec dana na selu“, Teatar &TD, Zagreb.

Dobitnik je sljedećih nagrada i priznanja za umjetnički rad: 2008. – Nagrada Hrvatskog glumišta za umjetničko ostvarenje (izvedba, muška uloga) u predstavi „Stanje br.2“, BADco.; 2010. – Godišnja nagrada Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za izuzetan doprinos hrvatskoj plesnoj umjetnosti, povodom 10. obljetnice rada grupe; 2016. – Nominacija za najbolju predstavu, NHG: K. Pollak: “Kao na nebu”, GDK Gavella (autor scenskog pokreta); 2018. – Nominacija za najbolju predstavu, NHG: V. Majer/K. Golik/R. Medvešek: „Tko pjeva zlo ne misli”, HNK Zagreb (autor scenskog pokreta).

Od 2014. godine predaje Scenski pokret na Studiju glume na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Bio je članom Upravnog odbora (2008.-2012.) i Nadzornog odbora (2012.-2018.) Udruge plesnih umjetnika Hrvatske te član Selekcijske komisije Plesne mreže Hrvatske, projekta Ministarstva kulture RH (2019.-2020.).