Rajna Racz

U ovoj sezoni

Rođena je 1997. u Zagrebu. Završila je studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu i studij kazališne i radijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Upisala je poslijediplomski studij znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture. Bila je asistentica režije na brojnim predstavama. Asistirala je Matiji Ferlinu, Anici Tomić, Jerneju Lorenciju, Ivici Buljanu, Lenki Udovički, Krešimiru Dolenčiću, Branku Brezovcu i Anestisu Azasu.

Potpisuje režije dramskih čitanja u sklopu festivala Desadu: tekst Doroteje Šušak Diptih o boli i Nike Korenjak Muškarac i Žena. Na istom festivalu režira i Večer poezije. U rujnu 2016. godine performerica je u performansu Time is out of joint – ispisivanje antifašističke poezije u režiji Olivera Frljića. U travnju 2018. godine na kazališnoj reviji akademije dramske umjetnosti KRADU režira autorski projekt Because I Love You prema motivima Fragmenata ljubavnog diskursa Rolanda Barthesa. Režira performativnu izložbu u muzeju Mimara Slavenska mitologija s kojom 2019. sudjeluje na Prague Quadrennial. Pomoćnica je scenske realizacije Dana hrvatskog glumišta 2018./2019. godine.

Režirala je predstavu Nepoznata iz Seine autora Ödöna von Horvátha u suradnji sa zagrebačkim bendom Porto Morto u Teatru &TD te dramsko čitanje poljske drame Nježnost na Međunarodnoj dramskoj koloniji Od teksta do predstave.

U sklopu Akademije dramske umjetnosti 2020. godine režirala je predstavu Katastrofa prema noveli Janka Polića Kamova i predstavu Mačuš i Čavalica u koprodukciji s Teatrom &TD.

Ušla je u uži izbor nagrade Na vrh jezika za svoju zbirku poezije 2021. godine.

Režirala je 2021. godine svoju diplomsku predstavu Mornar u koprodukciji UO Ruper i Teatar &TD prema istoimenoj drami Fernanda Pessoe i prema njegovoj poemi Pomorska Pjesan.

Objavila je tri znanstvena članka: Eichmann u Jeruzalemu: kako govoriti o holokaustu u kazalištu? u časopisu Kazalište: časopis za kazališnu umjetnost, Vol. XXIII br. 81/82/83, 2020., Psihoanalitički pristup Sigmunda Freuda Ibsenovoj drami Rosmersholm u Fantomu slobode 1-2020., te Koncept autorstva pisac stranac u Fantomu slobode-2-2021.

Osnovala je 2021. godine umjetničku organizaciju Kuća Nahero s Marinom Živkovićem i Tarom Beatom Racz s ciljem da stvore prostor za izvedbenu, vizualnu i glazbenu umjetnost.