Riječki klavirski trio

U ovoj sezoni

Osnovan je 2016. godine na inicijativu Filipa Faka, Krunoslava Marića i Vida Veljaka, glazbenika koji su svoje prvo glazbeno obrazovanje stekli u Rijeci, a koje, uz intenzivnu glazbenu suradnju, veže i dugogodišnje prijateljstvo.ž

Premda je trio prema godini osnutka vrlo mlad ansambl, glazbenici koji ga čine već imaju mnogo iskustva u komornome muziciranju, kao i u solističkim koncertima. Filip Fak docent je na Muzičkoj akademiji te ravnatelj opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, Krunoslav Marić član je Zagrebačkih solista i profesor Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, dok je Vid Veljak solist i vođa dionice violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru.

Inauguracijski koncert trio je održao u listopadu 2016. godine u Rijeci, u Dvorani Zajednice Talijana. Nakon toga vrlo uspješnog koncerta odlaze u Kinu na turneju koja je obuhvaćala sedam kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, u kojima su održali iznimno uspješne i zapažene nastupe.

Riječki klavirski trio je, uz navedene koncerte, nastupao u Zagrebu (posljednji koncert u najprestižnijem hrvatskom glazbenom ciklusu Lisinski subotom), u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, na Osorskim glazbenim večerima te u brojnim drugim hrvatskim gradovima. Ansambl često nastupa u Rijeci, pa su zapaženi njegovi redoviti nastupi u Dvorani Zajednice Talijana u Rijeci, kao i u dvorani Pomorskoga i povijesnoga muzeja Hrvatskoga primorja te u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Riječki klavirski trio, uz interpretacije djela svjetske glazbene literature, veliku pozornost posvećuje i izvođenju djela hrvatskih skladatelja.