Slaven Kulenović

Dirigent
U ovoj sezoni

Trenutno je jedan od vodećih dirigenata mlađe generacije u Sloveniji. U proteklim godinama umjetničkog rada dirigirao je brojnim orkestrima među kojima su i Slovenska filharmonija, Simfonijski orkestar RTV Slovenije; SNG Opera i Balet Ljubljana; SNG Opera i Balet Maribor; Sarajevska filharmonija; Simfonijski orkestar Rumunskog radija; Kamerni gudački orkestar Akademije za glasbo Ljubljana; Simfonijski orkestar Akademije za glasbo Ljubljana; Simfonijski orkestar Konzervatorija za glazbu i balet Ljubljana; Simfonijski orkestar Domžale-Kamnik.

Dirigent i pijanist Slaven Kulenović (Sarajevo, 1984.), studirao je klavir u klasi prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak na muzičkoj Akademiji u Ljubljani. Klavir je diplomirao 2007. godine s najvišim ocjenama i pohvalama. Dirigiranje je studirao i diplomirao na istoj Akademiji u klasi profesora Milivoja Šurbeka. Tijekom pijanističkog studija, dobio je prestižnu Prešernovu nagradu za izvođenje Mozartovog Koncerta za klavir i orkestar u c-molu KV491.

Među vrhunce umjetničkog djelovanja valja istaći nastup na otvorenju festivala IMAGO Sloveniae 2019. na kojem je ravnao orkestrom SNG Maribor i ujedinjenim zborovima Hrvatske radiotelevizije i Radiotelevizije Srbije, kao i vrlo uspješna i zapažena gostovanja sa Simfonijskim orkestrom Konzervatorija za glazbu i balet Ljubljana u Njemačkoj (Dresden), Austriji (Graz), Mađarskoj (Budimpešta) i Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Zenica).

Solističke pijanističke koncerte i koncerte sa komornim ansamblima izvodio je u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Južnoj Koreji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Svoje umjetničko usavršavanje nastavio je pohađajući brojne majstorske tečajeve za dirigiranje koje su vodili istaknuti umjetnici i glazbeni pedagozi kao što su Jukka-Pekka Saraste, Wolfgang Dörner, Klaus Arp, Andrey Boreyko, Mark Stringer, George Hurst.

Premijerno je dirigirao izvođenje dvaju komornih opera 2009. godine koje su skladali studenti ljubljanske Akademije za glazbu. Stručna kritika je nastup mladog dirigenta ocijenila kao izvanredno umjetničko dostignuće. Sudjelovao je kao dirigent na ISCM Svjetskim danima muzike 2015. godine u Ljubljani (ICSM World Music Days 2015). Kao dirigent je tijekom proteklih godina umjetničkog rada interpretirao praizvedbe brojnih djela uglednih slovenskih skladatelja.

Od studenog 2013. godine angažiran je kao glavni dirigent i umjetnički direktor Simfonijskog orkestra Domžale-Kamnik, a od veljače 2014. povjereno mu je umjetničko vodstvo Simfonijskog orkestra Kozervatorija za glazbu i balet Ljubljana. Djelovao je kao korepetitor u SNG Opera i Balet Ljubljana i SNG Opera i Balet Maribor. Trenutno predaje komornu glazbu i klavir na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani.