Stipe Bilić

U ovoj sezoni

STIPE BILIĆ (Rijeka,1992.g.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Rubena Dalibaltayana. Svoj studij nastavlja na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u razredu prof. Milane Chernyavske.  Paralelno, treću godinu zaredom, polaznik je majstorskih radionica kod prof. Elisso Virsaladze na Scouli di Musica di Fiesole (Fiesole, Italija). Glazbeno obrazovanje Stipe započinje u  Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci,  upisavši glasovir  u razredu prof. Jadranke Jurić. Srednju glazbenu školu završava u istoj ustanovi u razredu prof. Rubena Dalibaltayana.

Sudjeluje na mnogim glasovirskim smotrama i natjecanjima u zemlji i inozemstvu na kojima postiže zapažene rezultate.  Na državnim natjecanjima  pet (5) puta osvaja prvu  nagradu: 2007., 2009. i 2013 g. kao solist, 2008.g. s glasovirskim triom i 2012.g. s glasovirskim duom.  Prve nagrade i niz posebnih nagrada osvaja na pijanističkim natjecanjima: „Daleki akordi“,  2004.g.,u Splitu,„Zlatko Grgošević“, 2008.g. u Zagrebu, „Mladi virtuozi – etide i skale“  Zagreb, 2012.g. Kao najmlađi natjecatelj, sudjeluje na 4. Međunarodnom pijanističkom natjecanju „Svetislav Stančić“, 2011.g u Zagrebu na kojem  ulazi među 12 polufinalista, a prema odluci ocjenjivačkog suda  kao najbolje plasirani hrvatski natjecatelj osvaja nagradu “Yamaha Music Fundation Europe”. Na istom natjecanju 2014. ulazi u finale.  Stipe sudjeluje na nekoliko međunarodnih pijanističkih natjecanja u kategoriji do 35 godina gdje ostvaruje zapažene rezultate. U Cagliariu (2011.It.) „Ennio Porrino“  ulazi među pet polufinalista, u Goriziji (2011.g.) „Giulliano Peccar“biva jedan od šestorice finalista, u Trstu (2011.g.)„Stefano Marizza“ osvaja 2. nagradu, u Udinama (2013.g.) na 9. međunarodnom glazbenom natjecanju  Euroregione osvaja prvu nagradu. Na natjecanju u Grazu (2013.g.) osvaja treću nagradu i stipendiju “Marta Debelli”, na istom natjecanju 2014.g. osvaja stipendiju i drugu nagradu. Prvu nagradu i stipendiju “Dino Škrapić”osvaja na natjecanju u Rovinju (2014.g.)

Stipe je polazio majstorske tečajeve kod poznatih glasovirskih pedagoga: Olge Cinkoburove,  Arba Valdme, Noela Floresa, Julie GubajdullineGrigoryja Gruzmana, Milane Chernyavske, Katharine Brand, Pavela Gililova i dr.

Sudjelovao je u nizu javnih nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Među značajnije nastupe spadaju:  U Varaždinu, 2006.g. sa „Zagrebačkim solistima“  izvodeći III. stavak  Koncerta  za glasovir i orkestar op 414 u A-duru W.A.Mozarta. U travnju 2008.g održava dva koncerta uz Orkestar opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića, kao solist u izvedbi Koncerta za glasovir i orkestar u D-duru, J. Haydna. Kao nagrađeni polaznik majstorskog tečaja „Wiener Musikseminar“, 2008.g.nastupa u dvorani tvornice Boesendorf u Beču. 2010. ponovno nastupa uz Orkestar opere HNK Ivana pl.Zajca Rijeka kao solist u izvedbi 2. Koncerta za glasovir i orkestar u  A-duru, F. Liszta.  S  gudačkim orkestrom  zagrebačke Muzičke akademije 2012.g. sudjeluje na  otvaranju Festivala hrvatske glazbe u Beču sa skladbom “Dernek” I. Josipovića  skladanom za gudački orkestar, dva glasovira i udaraljke, kao jedan od solista na glasoviru.  U siječnju 2013.g. uz Zagrebački orkestar mladih  pod ravnanjem Vetona Marevcija izvodi četvrti glasovirski koncert, op. 58  L. van Beethovena. U veljači 2014.g., kao finalist natjecanja  „Svetislav Stančić“uz Simfonijski orkestar HRT-a, pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica, sudjeluje kao solist u izvedbi  1. koncerta za glasovir i orkestar u b-molu op. 23, P.I. Čajkovskog. U lipnju 2015. kvalificira se na prestižno natjecanje  Telekom Beethoven u Bonnu.

Stipe je tijekom dosadašnjeg školovanja održao niz samostalnih glasovirskih recitala, a s kolegama  sudjelovao na mnogim skupnim koncertima od kojih su većinu činili koncerti humanitarnog karaktera. Pored  niza nastupa u Hrvatskoj, nastupao je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj,  Linchtensteinu,  Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Ukrajini.