Thomas Goldschmidt

U ovoj sezoni

Rođen je 1947. kao najmlađi sin kontraalta Marge Höffgen i dirigenta Theodora Egela. Sa sviranjem violine započeo je u četvrtoj godini. Studirao je u Baselu (S. Zöldy), Freiburgu (W. Marschner) i u Bloomingtonu, na preporuku Isaaca Sterna (J. Gingold i W. Wronski). U Londonu je učio i kod Nathana Milsteina. Među osvojenim nagradama ističu se Mendelssohn nagrada (Berlin) i Paganini nagrada (Genova).

Bio je dugogodišnji koncertni majstor Freiburškog Bach orkestra. Njegova je samostalna međunarodna karijera započela u Bamberškom simfonijskom orkestru pod ravnanjem Eugena Jochuma, uslijedili su angažmani u Concertgebouworkestu Amsterdam i Londonskoj filharmoniji u Kraljevskoj festivalskoj dvorani. Između ostalog, nastupao je u Beču, Zürichu, Ženevi, Palermu, Napulju, Milanu i Berlinu. Osim toga, ima i živopisnu karijeru komornog glazbenika. Svirao je s pijanistom Wilhelmom Kempffom u Rimu, Zürichu, Beču, Torinu, Parmi, Firenci i Trstu na Stresa festivalu.

Od 1979. do 2012. bio je profesor violine na Muzičkoj akademiji Würzburg. Nastupao je redovno kao dirigent vlastitog orkestra, izvodeći glazbu Beethovena, Schuberta, Brahmsa, Brucknera, Čajkovskog, Wagnera i R. Straussa.