Tomislav Fačini

U ovoj sezoni

(1975)

Studij je završio 1996. godine, dobitnik je Rektorove nagrade. Usavršavao se na institutu Accademia Hans Swarowsky u Milanu te na Visokoj glazbenoj školi u Karlsruheu. Laureat je Međunarodnog natjecanja Antonio Pedrotti. Predaje dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Od 1994. do 2008. godine vodio je Oratorijski zbor Crkve sv. Marka, od 2003. do 2009. godine bio je šef dirigent Orkestra Hrvatske vojske, od 2006. do 2009. umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu u Zadru, a od 2014. glavni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Od 2017. preuzeo je vodstvo Zbora HRT-a kao i popularnih ciklusa „Sfumato i Kanconijer”.

Umjetnički je voditelj ansambla Antiphonus, s kojim bilježi uspjehe i opetovane pozive na sve hrvatske pozornice kao i inozemna gostovanja, uz pozamašnu koncertnu sezonu u Zagrebu. Dirigentsku djelatnost razvija podjednako na koncertnim, kao i na opernim pozornicama. Gostovao je na mnogim značajnijim festivalima u susjednim zemljama, kao i na praktički svim hrvatskim festivalima.

Nastupa sa svim hrvatskim ansamblima, a sa Simfonijskim orkestrima HRT-a i RTV Slovenije je, osim koncerata, i ostvario brojne snimke za nosače zvuka, film i fonoarhive. Redovito dirigira Međunarodnim orkestrom mladih, baziranim u Neumarktu, koji okuplja mlade glazbenike iz desetak zemalja. Ostvario je više prvih suvremenih izvedbi hrvatskih starih majstora i praizveo brojna nova djela, promovirajući u svakoj prigodi hrvatsku glazbu.

Neki od istaknutih programa protekle sezone bili su: od opera Händelova „Agrippina” i Rossinijev „Seviljski brijač”, Purcellova „Didona i Eneja”, od oratorija Gounodov „Mors et vita”, Bachova „Muka po Ivanu” i Haydnov „Jahreszeiten”, ciklusi Svijet glazbe i Lisinski subotom, od festivala zatvaranje Biennala, Varaždinske barokne večeri, Osorske glazbene večeri i Večeri u sv. Donatu, te zatvaranje Samoborske glazbene jeseni. S Antiphonusom je, povodom velike obljetnice Monteverdija, izveo tri knjige madrigala, „Missu in illo tempore” i „Vespro della beata vergine”.

Osim dirigiranjem, bavi se skladanjem i aranžiranjem.