Yordan Kamdzhalov

U ovoj sezoni

„Filozof među dirigentima”, kako ga nazivaju mediji, Yordan Kamdzhalov rođen je u Bugarskoj, diplomirao je na Visokoj školi za glazbu u Berlinu. Nakon glazbene edukacije u Sofiji i Berlinu nastavio se usavršavati na međunarodnim akademijama i masterclassovima s priznatim mentorima kao što su Lorin Maazel, Bernard Haitink, Pierre Boulez, Simon Rattle, David Zinman, Daniel Barenboim, Vladimir Jurowski i Esa Pekka Salonen.

Umjetničkim ravnateljem te glavnim dirigentom međunarodnog Berlinskog ansambla Innorelatio postaje 2006. godine, a glazbenim ravnateljem Schlosstheatera Rheinsberg od 2007. do 2009. godine. Jednoglasno je izabran za glavnog glazbenog ravnatelja u Heidelbergu 2011. U dobi od 30 godina, bio je šef dirigent Opernog kazališta, Heidelberškog filharmonijskog orkestra i Festivala u dvorcu Heidelberg. Za vrijeme dok je bio na toj funkciji oboreni su rekordi prodaje ulaznica u povijesti tog orkestra i operne kuće. Iste godine postaje prvim gostom dirigentom Državnog simfonijskog orkestra iz Sofije te osniva fondaciju koja pomaže rad mladih glazbenika.
Uz rastuću međunarodnu karijeru u Europi i na Dalekom istoku, odlučio je ne produžiti ugovor u Heidelbergu, ali je pozvan biti glavnim gostom dirigentom. Radio je s nizom međunarodnih orkestara, kao što su Zürich Tonhalle orkestar, Nova Japanska filharmonija, Beethoven orkestar u Bonnu, Simfonijski orkestar Basel, Hamburški simfonijski orkestar, Losanđeleska filharmonija, Tokijski simfonijski orkestar, Portugalski simfonijski orkestar, Engleski komorni orkestar, Njemački simfonijski orkestar Berlin, Toskanski orkestar, i drugi. Neki su koncerti kojima je ravnao 2011. godine prenošeni uživo: s Njemačkim simfonijskim orkestrom Berlin u Filharmoniji u Berlinu, s Zürich Tonhalle orkestrom i Toskanskim orkestrom u Teatru Verdi u Firenci.

Godine 2016. osniva Genesis Orchestra čiji su članovi glazbenici i solisti iz vodećih europskih orkestara, a u studenom iste godine debitira u dvorani Gasteig u Münchenu dirigirajući svojim novoosnovanim orkestrom. U ožujku 2018. godine dirigirao je orkestrom Genesis na rasprodanom koncertu u Sofiji, na kojem je nastupila Grammyjem nagrađena australska pjevačica/skladateljica Lisa Gerrard u izvedbi 3. simfonije Henryka Góreckog. Izvedba je snimljena za međunarodno CD izdanje. Nedugo zatim debitira u Dohi ravnajući Katarskom filharmonijom na koncertu povodom obilježavanja Dana Europe.

Dobitnik je Nagrade glazbene kritike srednjoeuropskog glazbenog festivala Allegretto. Ranije je u karijeri osvojio prvu nagradu na Jorma Panula međunarodnom dirigentskom natjecanju (2009), a sljedeće godine treću nagradu na dirigentskom natjecanju Gustav Mahler u Bambergu. „Najboljim opernim dirigentom” proglasio ga je radio Deutschlandradio (2010), a Bugarski nacionalni radio proglasio ga je „Glazbenikom godine” (2011). Dobitnik je najprestižnije njemačke glazbene nagrade Echo Klassik za koncerto izdanje godine (u kategoriji: 20. i 21. stoljeće) zajedno s pijanističkim duom Genova & Dimitrov.

Kamdzhalov gaji posebno zanimanje za suvremenu glazbu. Istodobno su predmetom njegova zanimanja fizika i astronomija. Kamdzhalov na umjetnost, znanost i filozofiju gleda kao na sintetski povezanu cjelinu. Godine 2014. NASA je jedno svemirsko tijelo nazvala njegovim imenom. U suradnji s Institutom za astronomiju nedavno je pokrenuo glazbeni ciklus pod naslovom Evolucija, uz Drugu simfoniju (Kopernik) Henryka Góreckog.
Osim što je ravnatelj i dirigent berlinskog ansambla Innorelatio, radio je i s ansamblom Musikfabrik u Kölnu, s Modernim ansamblom u Frankfurtu, ansamblom Contrechamps u Ženevi, itd. Surađivao je i s Akademijom Lucernskog festivala što je uključivalo radionice s Pierreom Boulezom kao i izvođenje Stockhausenove Grupe za tri orkestra, a prilikom svog njemačkog debija 2005. dirigirao je svjetskom premijerom Schweitzerove opere Informacije o Bartlebyju u Berlinu.