Željka Udovičić Pleština

U ovoj sezoni

Rođena je u Zagrebu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu, a potom završila i studij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti. Kao dramaturginja potpisuje više od stotinu predstava i to u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Venezueli, Crnoj Gori, Kolumbiji, Francuskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori. Pored toga bavi se prevođenjem (npr. njezin prijevod „Sna ivanjske noći” W. Shakespearea izveden je u ZKM-u u Zagrebu i u Crnogorskom narodnom pozorištu), pisanjem i adaptacijama romana za scensko izvođenje (npr. Kafkina „Amerika” u Sloveniji, Dumasova „Tri mušketira” u Sloveniji i Hrvatskoj, Orwelowa „Životinjska farma” itd.), surađivala je na scenarijima nekoliko filmskih projekata. Bila je i umjetnički ravnatelj Dramskog kazališta „Gavella” u Zagrebu, pomoćnica ministra kulture Hrvatske, zatim zamjenica pročelnika za kulturu te samostalna umjetnica. Trenutno je dramaturginja Zagrebfilma.
U Talijanskoj drami radila je 2008. godine nagrađivanu predstavu „Večeras improviziramo” Luigia Pirandella s Paolom Magellijem te 2012. predstavu „Umišljena bolesnica” Carla Goldonija sa Sašom Broz. U prošloj sezoni 16/17 bila je dramaturginja predstave „La locandiera” / „Gostioničarka Mirandolina” u režiji Paola Magellija kojom je Talijanska drama proslavila 70. godišnjicu.
Dobitnica je mnogih nagrada, među ostalima na Borštnikovom srečanju, Danima satire, Marulićevim danima, Međunarodnom festivalu malih scena, festivalu Pozorišne/kazališne igre itd.