Zoran Novačić

U ovoj sezoni

ZORAN NOVAČIĆ (Krapina, 1964), dirigent i skladatelj, diplomirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Pavla Dešpalja kod kojeg pohađa i jednogodišnju specijalizaciju. Kao stipendist Fonda “Lovro i Lilly Matačić” usavršava se u Münchenu i Beču kod Berislava Klobučara. Djelovao je kao korepetitor i pomoćni dirigent u Operi HNK u Zagrebu te kao asistent i zborovođa Zbora HRT-a. Kao dirigent surađivao je s domaćim i inozemnim orkestrima, a redovito nastupa kao pratitelj vokalnih solista na glasoviru i orguljama. Dobitnik je Diplome “Milka Trnina”. Docent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Započinje sa skladanjem sredinom devedesetih, a opus mu bilježi niz skladbi.

Od komornih skladbi napisao je, između ostalog, Divertimento za gudački kvartet (1999), Zrinjski-varijacije za flautu, obou i glasovir (2004), Rosni cvetek za puhački kvintet (2004) te Svetomartinjski trioza glasovir, violinu i violončelo (2004). Komična opera Tajna krapinskega kluča (2000) je nakon praizvedbe doživjela niz uspješnih izvedbi u Zagrebačkom kazalištu “Komedija”.

Od vokalno instrumentalnih skladbi ističu se Kajkavska misa za sole, zbor i orkestar (2001) i glazbeno-scensko prikazanje Kajkavski rekvijem za sole, zbor i orkestar (2002). Potpisuje veći broj ciklusa sakralnih pjesama te solo pjesama na stihove I. Oreba: Jutro u Vela Luci (2003), na stihove Dobriše Cesarića: Voćka poslije kiše (2004), Tišina (2005) i Vjetru (2005) te na stihove Antuna Branka Šimića Svjetlost zvijezda(2011). Oratorij Stabat mater (2006) za dva sola i gudače praizveden je na Pasionskoj baštini 2009. i nagrađen od Skupštine Grada Zagreba. Prvi stavak Veliki prasak, Uskrsa stvorenja – Simfonije svemira(2009) za veliki orkestar preradio je za dva glasovira, a Koncert za violinu i orkestar Voda (2010) imat će praizvedbu u 2017. godine. Za Pasionsku baštinu 2011. napisao je višestruko izvođeni Via crucis za gudači orkestar i tri solista. 2012. godine nastaju Tri crkvene skladbe za mješoviti zbor i gudače , a godinu poslijeSimfonija sv. Franjo Asiški i Cantico di frate sole za veliki orkestar, zbor i soliste. Leptire za obou, klarinet i fagot dovršava 2014. godine. Galaktički koncerti obuhvaćaju: Orion Koncert za fagot, gudače i harfu,Plejade Koncert za obou, gudače i kristalne zdjele i Liru Koncert za harfu i gudače. Sva tri solistička koncerta tiskao je HUOKU. Godine 2016. piše Životinje – album malih klavirskih skladbi i Magnificat za dva glasa, zbor i orkestar.