DANI JULIJA CEZARA U EGIPTU – U RIJECI

5. svibnja 2016.

U riječkom Kazalištu spremaju se svojevrsne uvertire prije repriza Händelove opere Julije Cezar u Egiptu 10, 12, 14. i 16. svibnja različitog sadržaja za različite ukuse, posebno za one koji operu ne vole. Svi su događaji sat vremena prije početka opere, u 18:00 sati, a broj propusnica je ograničen.

Putu u Egipat prethode pakiranja – ponesite sve što vam treba, od upoznavanja baroka, sadržaja i koncepta opere, samih zvijezda opere, dramski prikazane operne scene, gutljaj baroknog napitka, spremnost i otvorenost iznenađenjima…

10.5. u 18 sati

PRVA BAROKNA OPERA U RIJEČKOM HNK!

U pratnji muzikologinje Diane Grgurić, poznatog čelista našeg orkestra Davida Stefanuttija i teatrologa Marina Blaževića provest ćemo vas kroz kazalište – od atrija, preko pozornice do garderoba, gdje će vas neposredno prije početka predstave dočekati Diana Haller. Upoznat ćemo vas s baroknom opere, od njezine forme i strukture, preko stilskih specifičnosti do posebnih tehničkih izazova “baroknog” pjevanja. Opera nisu samo Verdi, Puccini, Rossini, Bellini i Donizetti. Proširite svoje horizonte o operi prije nego doživite našu predstavu…

12.5. u 18 sati

TURBO-OPERA

Zašto volim suvremeno dramsko i autorsko kazalište, a ne podnosim operu? Zašto volim operu, ali ne podnosim suvremene režije? Hm, jesam li možda u krivu? Dođite u kazalište prije početka izvedbe naše nove operne predstave i doznajte koliko drame ima u operi, posebno baroknoj, zašto je “Frljićevo” kazalište (ponekad u suradnji s “Blaževićevim”) bliže operi nego drami, kakva je veza između hit predstava dramskog programa – Turbofolka, Hrvatskog glumišta – i operno-dramske predstave Julije Cezar u Egiptu.

14.5. u 18 sati

DEGUSTACIJA BAROKA

Barokno-operni spektakl povijesno je bio društveni – barem toliko koliko i umjetnički – događaj. Zašto biste u kazalište dolazili samo zbog užitka u umjetnosti. Uživajte s nama i u – druženju, a u tome će vam pomoći Cukarikafe. Prije prave operne poslastice, u foyeru Kazališta degustirat ćemo barokne napitke koje će nam pripremiti baristi Cukarikafea, a koje ćete moći probati i nakon opere na zajedničkom druženju u Cukarikafeu.

16.5. u 18 sati

JE LI ŽENA “KASTRAT” SUVREMENOG DOBA? (u suradnji s Centrom za ženske studije i Centrom za napredne studije Sveučilišta u Rijeci)

Povijest odnosa žene i kastracije dugotrajna je i složena, a od 20. stoljeća nadalje tome naročito doprinose Freud i različite psihoanalitičke škole i pravci. Također, taj su odnos posebno tematizirali i problematizirali pokreti za emancipaciju žene i njeno izdizanje na ravan subjekta. Povod ovome razgovoru je iznimno popularna Händlova opera, odnosno, njezina specifičnost, fenomen kastrata. Giulio Cesare je od trenutka postavljanja na scenu gotovo deset godina bio na repertoaru Royal Music Academy u Londonu i Senesino, čuveni mezzosopran, pjevao je pred prepunim gledalištem. No, nije li mezzosopran ženski glas? Kako možemo promišljati klasifikacije, podjele  i (spolna ili rodna) opredjeljenja? Razgovorom se namjerava ukazati na kompleksnost s kojom višak ili manjak nekih elemenata utječe na to jesmo li percipirani kao pretežno maskuliziraniji ili feminiziraniji, a polazišne pozicije promišljanja – medicinsko-psihološka, teatrološka,kulturološka, analitičko-narativna – ocrtat će moguće rastere poimanja teme.

Gosti: Brigita Miloš, Jasminka Juretić, Sanja Bojanić, Slaven Crnić, Marin Blažević

Generalni sponzor operne premijere 

logo_INA_jpg