“DEKAMERON” I “KRALJ EDIP” – DIPTIH O KUGI PROŠLOSTI I KORONAVIRUSU DANAŠNJOSTI

12. siječnja 2021.

Još od vremena starogrčkog teatra kazalište je, između ostalog, uvijek zadirao u aktualne probleme svoga vremena. Najaktualniji globalni problem sadašnjosti je svakako pandemija koronavirusa. Zanimljivo je koliko su problemi epidemijskih bolesti, a čak i neke od protuepidemijskih mjera, slični onima iz vremena postanka nekih od najvećih djela svjetske književnosti poput Sofoklovog “Kralja Edipa” nastalog u 5. stoljeću pr. Kr. te Boccacciovog “Dekamerona” napisanog negdje između 1348. i 1353. godine.

Dva najpoznatija književna djela koja se bave epidemijom kuge i njezinim posljedicama na društvo, danas su aktualnija nego ikad. Ovu paralelu prepoznao je i nagrađivani redatelj iz Argentine Luciano Delprato koji je djela adaptirao i uprizorio na našoj pozornici.

Sofoklo se u političko-psihološkoj tragediji “Kralj Edip” koristi motivom kuge već na samom njezinom početku. U Tebi vlada kuga te tebanski narod moli kralja Edipa da ih spasi od te nevolje. Mnogi povjesničari smatraju ovo djelo fusnotom o kugi koja je poharala Atenu 430. godine pr. Kr. U Delpratovoj adaptaciji također kuga koja hara gradom propituje cijelo društvo.

Slično i Giovanni Boccaccio započinje “Dekameron” opisom “crne smrti”, odnosno bubonske kuge koja je vladala Firencom tijekom pet godina nakon što je stigla u grad u listopadu 1347. Kako bi se zaštitili od zaraze, desetero potpuno različitih djevojaka i mladića povlače se s firentinskih gradskih ulica da bi vrijeme proveli u samoizolaciji na selu uz zabavu, zanimljive teme, ples i pjevanje. U Delpratovoj predstavi desetoro mladih današnjice od koronavirusa se skriva u Kazalištu. Po uzoru na predložak, radnja predstave slavi život i životnu radost, a teške okolnosti se nadvladavaju humorom i optimizmom.

Ne propustite priliku pogledati dva klasika zadivljujuće aktualnosti, jače no ikada. Predstava “Decameron” / “Dekameron” na programu je 16. siječnja, a “Kralj Edip” 19., 20., 22. i 29. siječnja.

 
Medijski pokrovitelj Talijanske drame