DOLAZE NAM ATRAKTIVNA GOSTOVANJA

14. listopada 2022.

Varaždinski „Bogovi” i zagrebački „Don Juan” stižu u Rijeku!

HNK u Varaždinu doputovat će pred riječku publiku s autorskim projektom Dalibora Matanića „Bogovi” 21. listopada u 19,30 sati, a HNK u Zagrebu stiže s velikom ansambl predstavom „Don Juan” Dejana Projkovskog već 24. listopada u 19,30 sati! 

Uvod u žestoke dramske večeri u „Zajcu” dat će riječki „Decameron.hr” Luciana Delprata 17. listopada u 19,30 sati i „LockClown” Davidea Calabresea 18. i 19. listopada u 19,30 sati. 

Dvije sjajne predstave dolaze u sklopu K-HNK pretplate. O čemu je riječ? Prvi put uvedena je K-HNK pretplata svih hrvatskih nacionalnih kazališta u kojoj će publika moći vidjeti recentnu produkciju hrvatskog glumišta kroz koprodukcije i razmjenu predstava s ostalim HNK-ovima u našoj zemlji!

Još i dalje traje upis K-HNK pretpalte i stignete kupiti sva planirana gostovanja po povoljnijoj cijeni, a što je još važnije – osigurati svoje mjesto u gledalištu!

„Bogovi” jednog od naših najpoznatijih filmskih, televizijskih i kazališnih redatelja Dalibora Matanića inspirirani su filmom iz 1997. godine „Funny Games” / „Smiješne igre” Michaela Hanekea. To je nastavak njegovih kazališnih istraživanja s referencama na neke od kultnih filmova. Nasilje je prisutno ne samo eksplicitno nego i kao suptilna agresija, skriveno u različitim oblicima i odnosima. Generacijski sukob unutar hrvatske obitelji razotkriva i obiteljske traume i društveni kontekst nasilnih praksi. Koje su posljedice suočavanja s istinom?

U predstavi igraju Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Elizabeta Brodić, Beti Lučić, Robert Plemić, Hana Hegedušić, Karlo Mrkša i Stojan Matavulj.

„(…)napravili su izazovnu i provokativnu predstavu u kojoj su većinu vremena svi akteri zajedno nalaze na sceni. (…)  Matanić se kao i u nekim svojim filmskim i televizijskim ostvarenjima, a napose i u nastavku kazališnih, bez imalo okolišanja otvara problematikom koja je ukucana u (hrvatsko) društvo”, zabilježio je F. Kušter, Varaždinski.hr. 

Uz dramski klasik „Don Juan” Jean-Baptistea Poquelina Molièrea obilježava se 400. obljetnica rođenja jednog od najvećih dramatičara dramske literature. Popularnog samodopadnog lika iskusnog ljubavnika i zavodnika koji podrugljivo i snalažljivo obmanjuje sve oko sebe energično igra Igor Kovač, a njega riječka publika uvijek rado dočeka, kao i još jednog bivšeg člana riječke Hrvatske drame, Mislava Čavajdu. 

„Predstava ‘Don Juan’, premijerno postavljena u subotu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u režiji Dejana Projkovskog, vizualno je i glumački raskošna suvremena adaptacija klasika svjetske dramske literature oživljenog u punk-rock bajci punoj putene strasti”, piše HINA. 

„Sjajan ‘Don Juan’ Dejana Projkovskog u HNK Zagreb: Produkcija je spektakularna, scenografija grandiozna, kostimi Doris Kristić izvanredno su maštoviti”, piše T. Čadež u Jutarnjem listu nakon premijere, 8.10.2022. 

Ako niste K-HNK pretplatnici, ulaznice možete nabaviti na blagajni kazališta (051/337-114; blagajna@hnk-zajc.hr) ili na ulaznice.hr

Partner mediatico / Medijski pokrovitelj