DRUGO REAGIRANJE NA OFENZIVU GLASILA „RIJEKA DANAS“, PRIJE TUŽBE

27. studenoga 2017.

Internetsko glasilo „Rijeka danas“ nastavlja ofenzivu na HNK Ivana pl. Zajca pa smo još jednom dužni reagirati kako bi javnost sama mogla zaključiti o čemu je zapravo riječ. Ovaj put, njihov je tekst i potpisan imenom i prezimenom, a ne samo inicijalima, pa smo otkrili da se možemo izravno obratiti Sanji Perinić Švorinić. U impressumu „Rijeke danas“ njenog imena doduše nema, nego se glavnim urednikom navodi Danko Švorinić. No, u rubrici „kontakti“ Sanja Perinić Švorinić istaknuta je kao „Glavna urednica“, a Danko Švorinić je, jednostavno, „Marketing“?! Usput, poštovana gospođo Perinić Švorinić, što je u toj zamjeni uloga greška, a što – laž?

Najprije ste objavili tekst kojim tvrdite, čak u naslovu, da je HNK Ivana pl. Zajca dostavio Gradskome vijeću „lažno financijsko izvješće“. Na to smo iz HNK poslali Reagiranje na adresu Vašeg glasila te zatražili ispriku zbog notorne laži, upozorivši pritom da ćemo, ne ispričate li se, biti prisiljeni tužiti Vaš medij, a sada znamo da možemo i Vas. Ispričali se jeste, pa makar i ironično, no pritom i prekršili jedno od osnovnih načela novinarske etike. Objavili ste naše Reagiranje, a odmah potom i svoj komentar odnosno odgovor na Reagiranje, ne dopustivši svojim čitateljima da najprije razmotre odgovor HNK neovisno od vašeg „navođenja“, odnosno, zapravo, novog manipuliranja činjenicama. Gledajte, to se tako u novinarskoj profesiji naprosto ne radi. Ne samo zbog štete koju istom nastavljate činiti drugoj strani nego i zbog Vas samih. Svaki ozbiljan čitatelj, ako Vam je do njih stalo, posumnjat će u istinitost i dobronamjernost Vašeg pisanja, ako subjektu Vaše kritike ne dopustite da samostalno govori i obrani se od optužbe da „laže“. Vaša novinarska „etika“ razotkriva Vas kao novinarku-amaterku, ili pak zagovornicu propagandnog novinarstva. Pa birajte.

Nadalje, u naporu da prigušite efekt našeg Reagiranja i ukinete pravo HNK da iznese vlastitu istinu, Vi ste demonstrirali još tri razine amaterskog, ili pak propagandno-manipulativnog novinarstva. Pa birajte.

Prvo, prilikom citiranja ključnog odlomka u Reagiranju HNK, Vi ste jednostavno odsjekli zadnju rečenicu koja glasi: „Uprava HNK nije imala razloga sumnjati u mogućnost propusta i stoga što je Financijsko izvješće za 2016. s pripadajućim Bilješkama dano na pregled Državnoj reviziji koja je tijekom 2017. analizirala poslovanje HNK te nije imala primjedbi na Izvješće.“ Da, dakle, ponovimo i naglasimo: Državna revizija, DA, DRŽAVNA REVIZIJA nije imala primjedbe na Financijsko izvješće HNK za 2016. i niti jednom rečenicom nije sugerirala da je na djelu „sveopći šlamperaj i kaos“, kako Vi zaključujete, valjda smatrajući da Vi i Vaš kružok o našem financijskom izvješću možete suditi meritornije od Državne revizije.

Drugo, svaki ozbiljan novinar zna da, naročito kada iznosi potencijalno utužive teze, mora koncentrirano pročitati sve dokumete i pomno istražiti temu. Vi slavodobitno tvrdite da je „HNK financijsko izvješće dostavio Gradu Rijeci 8. ožujka 2017., a na stranicama Grada Rijeke stoji dokument Financijsko izvješće HNK Ivana pl. Zajca i datum zaprimanja od 31. siječnja 2017.” No Vi pritom propuštate konzultirati Zakon o kazalištima, ne biste li se snašli u jednostavnoj kronologiji. Da, Financijsko izvješće je poslano u Grad 31. siječnja kao što nalaže Pravilnik o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu, no ono je potom moralo biti i predstavljeno, raspravljeno i prihvaćeno na sjednici Kazališnoga vijeća, održanoj 28. veljače 2017., da bi potom sva dokumentacija s Kazališnog vijeća, uključiv i odluku o prihvaćanju Programskog i Financijskog izvješća, bila dostavljena Gradu. Treba li to nacrtati?

Treće, Vi zlobno komentirate da Vam je  „simpatično kako iz HNK uporno minoriziraju vlastite pogreške”, premda u našem Reagiranju jasno stoji da smo svjesni “ozbiljnog propusta”, da “u potpunosti prihvaćamo opravdane kritike” i da ćemo poduzeti mjere “višestruke unutarnje i vanjske kontrole» kako se slični propusti i greške ne bi ponovili, čak i ako postoje objektivne okolnosti zbog kojih do njih može doći. Uprava HNK je već pokrenula postupak korekcija spornih bilješki uz financijsko izvješće te će ih dati na usvajanje na prvoj sljedećoj sjednici Kazališnoga vijeća 15. prosinca ove godine. Ispravljene Bilješke potom ćemo dostaviti na sve potrebne adrese, od Gradske uprave do Državne revizije. Drugim riječima, svjesni smo ozbiljnosti i odgovornosti, ali ne dopuštamo da nas se proglašava „lažovima“ i insinuira da smo kriminalci, a nastavite li blatiti naš ugled svoja ćemo prava izboriti na sudu.

Dr.sc. Marin Blažević,

intendant HNK Ivana pl. Zajca

Drugo reagiranje