DUBRAVKA ŠEPAROVIĆ MUŠOVIĆ: „DOĐITE POSLUŠATI “ERWARTUNG” DA OTKRIJETE SEBE“

11. svibnja 2022.

Nacionalna operna prvakinja, dobitnica mnogih prestižnih nagrada, vrsna mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović česta je i rado viđena gošća na pozornici „Zajca“, a svojim nastupima uspješno dobiva i laskave ocjene kritike i oduševljenje publike. Stoga ne propustite izvanrednu priliku doživjeti još jednu njezinu slojevitu, psihoanalitičku interpretaciju oniričke uloge Žene u monooperi „Erwartung“ („Iščekivanje“) Arnolda Schönberga u ponedjeljak 16. svibnja s početkom u 19,30 sati.

Riječkoj publici poznata mezzosopranistica poručuje:

To je posve drugačija glazba, možda ona na koju publika nije naviknula. Smatram ovu monooperu obrazovnom, onom koja će vas bolje upoznati s glazbom 20. stoljeća te s jednim fenomenalnim skladateljem kao što je Schönberg. Izlazeći iz Kazališta sigurno nećete pamtiti melodiju djela, ali to nije niti bio skladateljev cilj. Schönberg je htio dotaknuti podsvijest slušateljica i slušatelja, dodirnuti svijet potisnutih strahova i frustracija. Schönberg svojom kombinacijom intervala točno gađa one najsitnije čestice ljudske duše koje smo satkali kroz život, skupili negativne osjećaje, postali nešto nalik zombijima. Ljudi su odviknuti samostalno razmišljati, glume sreću izvana, ali pate iznutra. Schönberg je namijenio svoju monodramu ženi. Uloga se zove Žena. Zašto Žena? Zato što su žene upravo te čiji je emocionalni život na neki način kompliciraniji i drugačiji od muškaraca, puno složeniji. Žene više propituju same sebe te razmatraju situacije iz različitih uglova. I naravno, tu je važna uloga partnera kojeg svaka žena zrcali. Moglo bi se reći da je svaka dovoljno snažna žena da može utjecati na svog partnera, promijeniti ga, ali zapravo ne može, jer je sama privukla baš njega, on je njezino drugo „ja“. Zato žena u “Erwartungu” razgovara sama sa sobom, ona stalno nešto traži od svog ljubavnika koji je otišao s drugom ženom, a ne shvaća da je ona ta koja neprestano nešto “ruje” u sebi. To “rovanje”, što svi radimo, završava rečenicom „Ich suchte…“, što znači „Tražila sam te…“, a zapravo traži – samu sebe. I zato bih poručila publici, dođite u ponedjeljak u Kazalište i poslušajte Schönbergovu glazbu koja će vas potaknuti da potražite sebe, da otkrijete što doista jeste.

Koncertna izvedba monoopere „Erwartung“ („Iščekivanje“) čini prvi dio koncerta, nakon čega slijedi Brahmsova Prva simfonija. Riječkim simfonijskim orkestrom ravnat će šef dirigent, maestro Valentin Egel.

 

Razgovarala Julia Vazniak

 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra