EMOTIVNA BALETNA INTERPRETACIJA OPSEŽNOG CIKLUSA GLEMBAJEVIH

17. lipnja 2019.

Baletno gostovanje zagrebačkog HNK “Gospoda Glembajevi” na rasporedu je u petak 28. lipnja u 19 i 30 sati. Koreograf i redatelj Leo Mujić, na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova, gradi baletnu priču o Glembajevima koja počinje puno prije kobnog sukoba Leonea Glembaja i barunice Castelli. Opsežnost ciklusa Glembajevih Miroslava Krleže, koji se sastoji od 11 proznih tekstova i 3 drame, prenesena u baletni jezik rukom Lea Mujića, bila je izazov kojemu je autor s poštovanjem doskočio.

Ono što povezuje ove razgranate tekstove je niz generacija jedne patricijske obitelji, njen izlazak iz anonimnosti, uspon k uspjehu, pa do propadanja ugleda i konačnog raspada. Leo Mujić o svom pristupu ovoj kobnoj obitelji za Večernji list govori: “Glembajeve čitam kroz emocije, zanimaju me odnosi među likovima, karakteri, njihovi fetiši, sustav vrijednosti, sukob oca i sina, ovisnost o majci i opčinjenost maćehom… Upravo to balet sjajno prenosi…”

Pristup je očigledno iznimno uspješan, jer je balet “Gospoda Glembajevi”, od svoje praizvedbe u svibnju 2017. godine osvojio naklonost publike i kritike, a ovjenčan je i nagradama, poput Nagrade hrvatskog glumišta 2017. godine za najbolju baletnu predstavu u cjelini te Nagrade Leu Mujiću za koreografiju i režiju baleta.

Iskoristite ovu priliku i pogledajte veliku baletnu uspješnicu zagrebačkog HNK.