“ENIGMATSKE VARIJACIJE” VERBALNI SU DVOBOJ, NAPETA IGRA I PAMETNE MISLI

8. prosinca 2021.

Svaki će ljubitelj pisane i izgovorene dramske riječi željeti biti u gledalištu dok se pred njim odvija predstava u režiji Neve Rošić u kojoj uloge igraju Aleksandar Cvjetković i Mirko Soldano. Njihov je verbalni vatromet na sceni prava poslastica za sve rječoljupce. Variazione enigmatiche / Enigmatske varijacije u produkciji Talijanske drame premijerno će u petak 10. prosinca s početkom u 19,30 sati otvoriti i novi prostor – Dram(m)a centar “Zajc” na adresi Delta 5. Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.

 

Otkrivanja misterija ljudske prirode u djelu Érica-Emmanuela Schmitta prihvatila se čuvena Neva Rošić koja je o neobičnoj ljubavnoj priči i psihološkom trileru kazala:

Enigmatske varijacije su vrlo neobična ljubavna priča. Glavna lica koja se pojavljuju u priči su jedan novinar i pisac, nobelovac, susreću se na razgovoru povodom izlaska njegove posljednje knjige koja sadrži ljubavnu korespondenciju između muškarca i žene. Pojavljuju se samo dva glumca, a objekt njihovog interesa, tj. žena, ostaje tajanstveno stvorenje.

Schmitt je poznati i cijenjeni francuski autor koji o ovom svom komadu govori kao o onome s najviše njegove biografije. Dobrim je dijelom autobiografsko djelo. Komad se prikazuje na brojnim pozornicama diljem svijeta. Praizvedba je bila 1996. godine u Parizu u Theatru Marigny s Alainom Delonom u ulozi nobelovca.

Zanimljivost ove ljubavne intrige počiva na plećima dvojice izvanrednih glumaca kakvi su, na našu sreću, Aleksandar Cvjetković i Mirko Soldano. Cijeli komad je vrlo intrigantan jer se u njemu događaju neprekidne psihološke promjene i neobični obrati situacija između ta dva lica. Moglo bi se reći da je to jedan psihološki triler.

Sam naslov Enigmatske varijacije autor je posudio od engleskog skladatelja Edwarda Elgara koji u svojoj skladbi obrađuje skrovitu temu u 14 varijacija. Isto se tako u tekstu pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa.

Osim o ljubavi, komad govori i o usamljenosti iz straha od samoće u bolesti – tema koja nam je sigurno u ovom periodu naših života jako bliska.

Ja se režijom ponovno vraćam u Talijansku dramu, četvrti put. Uvijek su me glumci Talijanske drame privlačili svojom bravuroznošću i emotivnošću. Veselim se radu s ova dva izuzetna umjetnika i vjerujem da možemo pružiti dva sata napete igre, verbalnih dvoboja i pametnih misli“.

 
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico