EVGENIJ ONJEGIN 2. I 4. TRAVNJA – NOVI DIRIGENT, NOVI ONJEGIN, NOVI LENSKI

30. ožujka 2016.

Opera u sedam lirskih slika i tri čina Petra Iljiča Čajkovskog “Evgenij Onjegin” nastala je u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu u režiji Michała Znanieckog. Nakon premijera u HNK Ivana pl. Zajca i u HNK u Zagrebu 2014. te repriza u 2015, dugoočekivane i posljednje dvije izvedbe s novom podjelom na sceni riječkog Kazališta bit će 2. i 4. travnja u 19:30h.

Prema romanu u stihovima poznatog ruskog romantičara Aleksandra Sergejeviča Puškina nastala je slavna opera Petra Iljiča Čajkovskog “Evgenij Onjegin” kojoj će na ovim izvedbama novo muzičko čitanje dati Ville Matvejeff. Publika još uvijek govori o koncertu održanom krajem veljače kada je Matvejeff dirigirao Beethovena i Šostakoviča proglašavajući taj koncertom desetljeća u Rijeci. Blazirani gost plemić Evgenij Onjegin je Waltteri Torikka, finski bariton koji je već osvojio preko 4000 gledatelja kao Don Giovanni. U ulozi Onjegina debitirat će upravo u Rijeci, njemu svojstvenim i prepoznatljivim preciznim glumačkim žarom i filmski dinamično. Mladog romantičnog ponosnog pjesnika Vladimira Lenskog utjelovio je Aljaž Farasin, slovenski tenor u čijim ste izvedbama uživali u “La Traviati” (Alfredo), “Carmen” (Don Jose) i “Rigolettu” (Vojvoda od Mantove), dok ulogu vlastelinke Larine i njene kćeri Tatjane ponovno pjevaju Mirella Katarinčić Toić i Anamarija Knego. Pjevat će i Ivana Srbljan kao Olga, Neda Martić kao Filipjevna, Slavko Sekulić kao Knez Gremin, Dario Bercich kao Saretzki, Sergei Kiselev kao Triquet, uz zbor i orkestar Opere te ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

Ne propustite slavnu i najizvođeniju rusku operu u svijetu – posljednje izvedbe “Evgenij Onjegina” u Rijeci!

Anamarija Knego kao Tatjana i u poljskoj produkciji predstave osvojila je publiku:

„ Apsolutni dragulj ove večeri bila je nama nepoznata pjevačica u ulozi Tatjane. O Anamariji Knego (sopran), vjerojatno je malo ljudi čulo (osim u Hrvatskoj, odakle dolazi). Nadam se da će se to uskoro promijeniti. Dame i gospodo, to je nešto posebno! Mlada umjetnica, s lijepim glasom, jaka, stabilna i tehnički nevjerojatno mirna, u ulozi Tatjane koja je iznimno zahtjevna uloga, kako glazbeno i tehnički, tako i emocionalno i glumački. Arija Tatjane, kada u svojoj spavaćoj sobi iskazuje osjećaje Onjeginu, bila je demonstracija vokalnog umijeća najvišeg reda! Ona vlada glasom u svim registrima nijansirajući dinamički raspoloženja od dramatičnog forte, do potresne tuge. U svim tim područjima, Knego je blistala! Možemo se samo nadati da ćemo ponovno imati prigodu diviti se umijeću ove izuzetne umjetnice.“

World.press.com