Riječke ljetne noći PLUS

Kako manjak pretvoriti u višak? Manjak na računu, naime, u višak ideja, volje i produkcijske kreativnosti? Minus u plus?

Riječke ljetne noći su opsegom programa jedan od najvećih ljetnih festivala duž naše obale Jadrana (sasvim blizu Splitskome ljetu, a niti predaleko od Dubrovačkih ljetnih igara), no unatoč tome proces njihova degradiranja od strane Ministarstva kulture potvrđuje potpuni nehaj, pa ove godine i neskrivenu namjeru ukidanja. Primjerice, u šest godina Ministarstvo je financijsku podršku festivalu, ionako sramotnu i uvredljivu u usporedbi s festivalima u Splitu (1.800.000 kn ove godine) i Dubrovniku (4.000.000 kn ove godine), reduciralo sa 150.000 na 80.000, pa ove godine na 50.000 kuna. Premda se očekuje da uvodnikom u program ljetnog festivala odjekuju vedriji tonovi, naša publika mora znati da se Riječke ljetne noći bore za opstanak. Evo kako:

Umjesto da smanjimo program i skratimo trajanje festivala, odlučili smo učiniti upravo suprotno. Kao i lani, umjesto reducirati i kukati odlučili smo – revidirati i surađivati. Nastavljamo revidirati koncept i širiti krug suradnika u kreiranju programa festivala.

Suradnja s drugim ustanovama u kulturi Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije omogućila je da udruženim snagama transformiramo Riječke ljetne noći iz primarno kazališnog i glazbenog u žanrovski raznovrstan festival otvoren ne samo svim umjetničkim formama i kulturnim interesima, nego i svim generacijama posjetitelja. Jedan cijeli tjedan, primjerice, ispunjen je predstavama za djecu, a tjedan potom, od 13. do 16. srpnja, pozivamo naročito mladu publiku da s nama „okupira” prostore tvorničkog kompleksa Torpedo. Uz HNK Ivana pl. Zajca kao nositelja i koordinatora programa, festival su osmislili i produciraju Gradsko kazalište lutaka Rijeka, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Art-kino Rijeka, Muzej grada Rijeke, Prirodoslovni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te Hrvatski muzej turizma Opatija. Festival će raznolikim sadržajem zasigurno privući neusporedivo širu publiku nego dosadašnje Riječke ljetne noći. U tom smislu, moglo bi se reći da ovo ljeto u Rijeci provodimo prvo testiranje interdisciplinarnog kulturnog programa buduće Europske prijestolnice kulture.

Iz desetak predstava i koncerata u organizaciji riječkog HNK, izdvojimo gostovanje legendarnog newyorškog kazališta LaMaMa s predstavom „Pylade” u režiji Ivice Buljana 15. srpnja u Torpedu, te dva koncerta koje u suradnji s Festivalom Opatija izvodimo na Ljetnoj pozornici. Najprije 20. srpnja prvi puta u Hrvatskoj predstavljamo dvije svjetske operne zvijezde u programu „The Best of Opera”. Koloraturna sopranistica Sumi Jo i bariton Lucio Gallo nastupaju u gala koncertu koji će zasigurno biti vrhunac opernog programa na jadranskim ljetnim festivalima. Dva dana potom, 22. srpnja, Lucio Gallo zatvara Riječke ljetne noći koncertom „Tribute to Frank Sinatra”.

Usprkos svemu – „Riječke ljetne noći PLUS”.

Marin Blažević

 

 

 

RLJN PLAKAT-LOGO VIZUAL2