„FAHRENHEIT 451“ – DISTOPIJSKA BUDUĆNOST U IZVEDBI SJAJNOGA GLUMAČKOG ANSAMBLA!

5. siječnja 2022.

Predstava o distopijskoj budućnosti „Fahrenheit 451“ prema istoimenom romanu Raya Bradburyja u dramatizaciji i režiji Ivana Penovića ponovno je na programu već u subotu 8. siječnja te potom 21., 24. i 25. siječnja. Suprotstavljanje dvaju svjetova – svijeta manipulacije, zaglupljivanja, ispraznih tema i zabave putem bezbrojnih golemih ekrana naspram svijeta razmišljanja, osjećanja, svijeta željnog znanja i čitanja. U „Fahrenheitu 451“ vatrogasci postaju spaljivači i pale knjige kao najveću opasnost.

Jedan je takav vatrogasac Guy Montag kojeg u predstavi utjelovljuje Mario Jovev, a za svoju izvrsnu glumu zasluženo je dobio mnoštvo pohvala kako publike, tako i kritike. Montag je lik koji savjesno obavlja svoj posao bez razmišljanja o posljedicama svoga rada, no sve se mijenja kad susreće djevojku iz susjedstva Clarisse McClellan (Romina Tonković) koja svojom sposobnošću samostalnog razmišljanja i otvorenim neprihvaćanjem društva u kojem živi osvješćuje i utječe na daljnji život Guya. Montag se tada po prvi put pita o smislu onoga što čini te života uopće. Njegov život više neće moći biti isti.

„Lik Guya Montaga doživljavam kao čovjeka čiji je bogati emocionalni i misaoni svijet potisnut i zatočen u okovima vremena u kojem živi“, govori Mario Jovev te dodaje da je Montag „žrtva nametnutog i ukorijenjenog režima i općeprihvaćenog načina života gdje filtriranje znanja, cenzura i zabava sputavaju čovjekovu kretivnost, originalnost i misaonost te onemogućuje propitkivanje i kritičko razmišljanje čineći ih pojmovima negativnog predznaka.“

Dođite na predstavu i uz sjajnu glumačku ekipu propitujte svijet koji je možda i nije toliko daleko od naše stvarnosti.

 

Foto: Fanni Tutek-Hajnal

 

Sponzori predstave