FILM 4. MAJMUN + PREDSTAVA NAŠ ODGOJ + RAZGOVORI

11. svibnja 2018.

“4. majmun”, dokumentarni film o djeci liječenoj u psihijatrijskoj bolnici bit će prikazan 14. svibnja u 19 sati u Art-kinu. Ulaz na film je besplatan. Nakon filma slijedi razgovor.

Svi koji predoče besplatnu ulaznicu za film, predstavu “Naš odgoj” mogu 15, 16. i 17. svibnja u 19:30 sati pogledati za 20 kuna.

Nastavlja se suradnja HNK Ivana pl. Zajca i Art-kina („Jesenja sonata”, „Woyzeck”).

„4. majmun” (2013) dokumentarni je film redatelja i scenarista Hrvoja Mabića o djeci liječenoj u psihijatrijskoj bolnici Lopača. Potkraj 2002. godine u Lopaču se počinju zaprimati maloljetnici s poremećajem u ponašanju, a vrlo brzo Rijekom počinju kružiti kontroverze o njihovom tretmanu koji se odvija u vrlo sumnjivim okolnostima. ‘Slučaj Lopača’ postaje javna tajna, te godinama nakon dobiva i svoj sudski epilog. Film „4. majmun” donosi ispovijesti štićenika psihijatrijske bolnice, njihovih roditelja, kao i doktora koji su bili uključeni u proces njihova liječenja.

Predstava „Naš odgoj” postavlja pitanja što nam poručuju mladi s poremećajem u ponašanju odnosno tko određuje poremećaj i u odnosu na što, zašto zajednica šuti te je li moguće otvoriti prostor dijaloga između mladih, roditelja i sustava.
Upravo zato nakon projekcije filma „4. majmun” održat ćemo razgovor s publikom na temu „Dokument na filmu i u kazalištu”. Gosti razgovora bit će autorica teksta i dramaturginja Vedrana Klepica, redateljica predstave Renata Carola Gatica i autorica video-materijala za predstavu „Naš odgoj” Sara Salamon. Razgovor će moderirati Iva Davorija.