GLAZBENA BAJKA „PINOCCHIO?“ NA SCENI „ZAJC NA SUŠAKU“

16. travnja 2015.
Izvedbe predstave „Pinocchio?“, glazbene bajke za djecu i odrasle autorice i redateljice Elvije Nacinovich u hrvatskom prijevodu Daniela Načinovića i izvedbi ansambla Hrvatske drame ponovno su na programu 16. (u 12.00 i 19.30 sati), 17. (u 12.00 i 19.30 sati), 20. (u 10.00 i 12.00 sati) i 21. (u 12.00 sati) travnja 2015. na sceni „Zajc na Sušaku“ (u HKD-u na Sušaku).
Riječ je o svojevrsnom mjuziklu za djecu, ali i njihove roditelje te sve odrasle koji nisu izgubili dijete u sebi, čiju originalnu glazbu potpisuje Bruno Nacinovich, scenografiju Dean Vukušić, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, a svjetlo Boris Blidar.
Scenski pokret pak osmislila je Elena Brumini, glumica koja tumači naslovnu ulogu. Uloge Plavojke i Sutkinje glumi Leonora Surian, uloge Geppetta i Glazbenika igra Jerko Marčić, u ulogama Lisice i Mačka su Marija Tadić i Dražen Mikulić, Gostioničarka je Sabina Salamon, a Manjafogo Denis Brižić. Doktore glume Anton Plešić, Biljana Torić i Davor Jureško koji se pojavljuje i u ulozi Sudca. U ulozi Sohe, u alternacijama se pojavljuju djevojčice Tila Bjedov, Nina Berdik i Morena Škrokov dok je u ulozi Hobotnice Ana Vidučić.

Autorica ove vedre i raspjevane predstave Elvia Nacinovich zapravo se pita: „Zar je zaista Pinocchio jedini odgovoran za svoje nevolje? Što bi se dogodilo da je umjesto neizlječivoga lašca bio iskren do srži?“ jer njen Pinocchio živi u suvremenom svijetu gdje je laž više „umjetnost’’ nego li grijeh, a govorenje istine postaje gotovo hendikepom.

„S velikom željom da se zabavimo zabavljajući publiku, zaputili smo se u istraživanje ovoga klasika svjetske književnosti koristeći metodu svojstvenu upravo djeci. Ta metoda glasi: ako igračku rastavimo na nekoliko dijelova služeći se tim dijelovima možemo stvoriti sasvim novu igračku. Želimo djeci svih uzrasta pokloniti priču u isto vrijeme staru i novu, aktualnu. Osim što je u našoj vedroj predstavi sve malo drugačije, to je i vrlo raspjevana i rasplesana predstava“, riječi su autorice i redateljice Elvije Nacinovich.