„GLAZBOM POMAŽEMO“: LIONS KLUB SUŠAK I HNK IVANA PL. ZAJCA RIJEČKOM CENTRU ZA AUTIZAM

16. travnja 2015.
Humanitarni koncert Lions kluba Rijeka-Sušak i HNK Ivana pl. Zajca „Glazbom pomažemo“ koji će se održati u riječkom kazalištu u subotu, 18. travnja 2015. predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u Centru za autizam Rijeka kojem je i namijenjen prihod od ulaznica odnosno opremanju senzornog parka.
Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević istaknuo je kako  je riječ o nastavku suradnje riječkog kazališta i Centra za autizam te da će se suradnja zasigurno nastaviti i u budućnosti. Humanitarni koncert bit će spoj klasičnog i popularnog programa, a svi izvođači nastupit će besplatno i na taj način se pridružiti ovoj hvalevrijednoj akciji Lions kluba. Najvećim zvijezdama te prvakinjama i prvacima riječkog kazališta pridružit će se i riječki glazbenici Nina Kovačić i Filip Fak te plesna grupa što će ju činiti  Andrea Bekafigo (Flash Dance Unit), Elena Brumini (HNK/Flash Dance Unit), Kristina Paunovski (K2K), Martina Hrlić Rogić (Flame) i Dajana Rosatti (Flame).  Za kraj, Marin Blažević je zahvalio svim sudionicima i pozvao posjetitelje da se odazovu koncertu na kojem će uživati u programu od klasike do mjuzikla.
Ksenija Juretić, dopredsjednica Lions kluba Rijeka-Sušak podsjetila je kako je klub svojim djelovanjem kroz proteklih više od deset godina organizirao  niz humanitarnih koncerata „Glazbom pomažemo“ u HKD  na Sušaku, a ove godine po prvi put u HNK Ivana pl. Zajca.  Prikupljena sredstva do sada su bila donirana Udruzi slijepih i slabovidnih osoba, individualnim slijepim osobama  u Rijeci, Osnovnoj školi Pećine, Dječjoj bolnici Kantrida, a nabavljen je aparat za mjerenje očnog tlaka doniran Klinici za oftalmologiju KBC-a Rijeka.

Voditeljica riječkog Centra za autizam Sandra Čavrak istaknula je važnost i ulogu riječkog HNK koji se aktivno zauzima u prezentaciji rada i važnosti Centra za autizam. Zahvalila je svima na podršci i također pozvala na koncert koji će pomoći na realizaciji potrebnog senzornog parka.  „”Senzorni park za naš osmijeh” naziv je projekta koji su osmislile kolegice Sanja Barić i Ivanka Pejić, te kolega Vojko Rožmanić kojim se prikupljaju sredstva za nabavku senzornih sprava. Sprave će biti postavljene u dvorištu Centra te će sačinjavati park koji se sastoji od tobogana, penjalica, klackalice, vrtuljka, pješčanika i ljuljački. Do sada smo opremili senzornu sobu i opuštajuću sobu u Centru, no da bismo programe rada usmjerene na razvoj senzomotorike i senzorne integracije podigli na višu razinu, neophodne su nam senzorne sprave za izvanjski prostor. Djeca s razvojnim teškoćama senzorne podražaje primaju, obrađuju i integriraju na drugačiji način od ostalih. To se očituje većim ili manjim odstupanjima u ponašanju te se svakodnevnim korištenjem različitih senzornih sprava harmoniziraju senzomotorni odgovori te  smanjuju  stereotipna ponašanja“, kazala je Sandra Čavrak.