GLAZBOM PRIZVANI LIRIČNI PEJZAŽI ZADIVILI MNOGOBROJNU PUBLIKU

17. siječnja 2018.

Simfonijski koncert orkestra riječke Opere „Copland, Castelnuovo-Tedesco, Dvořak” pod ravnanjem TaeJunga Leeja i uz gitarista svjetskog glasa Petrita Çekua, koji su prvi put nastupili na našoj pozornici, zadivio je ispunjeno gledalište. Publiku su poveli nekim novim pejzažima kroz djela skladatelja od kojih su se dva mogla čuti po prvi put u riječkom Kazalištu – „Appalachian spring” Aarona Coplanda i Prvi koncert za gitaru i orkestar Maria Castelnuova-Tedesca.
Nagrađivani solist Petrit Çeku oduševljenoj je publici priuštio i još jedan dodatak, „Capriccio arabo” Francisca Tárrege, jer ga pljeskom naprosto nije puštala s pozornice. Uslijedila je Dvořakova Osma simonija, a onda dugi snažni pljesak maestru Leeju i orkestru Opere.

Izdvajamo nekoliko komentara: „Copland i Castelnuovo-Tedesco – odličan potez i hvala na tom novom doživljaju, a s Dvořakom se ne može pogriješiti, posebice s Osmom koja je toliko posebna”, „Petrit Çeku je bio emocionalno, duhovno, fizički stopljen s gitarom, s cijelim orkestrom, on je u toj skladbi bio u potpunosti. Vidjeti da solist tako direktno komunicira s ostatkom orkestra je jedinstveno. Navikli smo vidjeti soliste u komunikaciji s dirigentom, ali ovo je bilo prekrasno i vrlo rijetko. Njegovo umijeće na gitari je zaista impresivno”, „ Iskustvo slušanja i gledanja Petrita Çekua u našem Kazalištu s riječkim orkestrom nevjerojatno je lijepo, zapravo magično, prvi put ga gledamo i slušamo uživo, a voljeli bismo ga vidjeti ovdje još koji put”, „Tako snažno muževno i istovremeno nježno i lirično dodirivanje žica. Fascinirana sam”, „Smatram da Petrit ima nešto čemu svi solisti teže. Impresivan umjetnik!”, „Melankolična i poletna Osma simfonija jedna je od mojih omiljenih, ježim se svaki put kad ju čujem uživo. Bravo preciznom dirigentu!”, „Cijeli koncert je za pamćenje, izvrsna izvedba orkestra pod ravnanjem maestra Leeja, a posebe pohvale solistima, tu mislim i na maestralnog Çekua i na solističke dionice orkestraša!”.

Osim što su na koncertu prvi put u riječkom HNK nastupili međunarodni glazbenici južnokorejski maestro Lee s bečkom adresom, kosovski gitarist Çeku s hrvatskom adresom, a djela dvojice skladatelja Amerikanca Coplanda i Talijana Castelnuova-Tedesca doživjela riječku premijeru, u pauzi koncerta uvaženi su gosti u Gala salonu „Gale“ prvi put mogli uživati u vrhunskim Kozlović vinima.

Foto & Video galerija