GLUMAC DENI SANKOVIĆ U ULOZI TITTE: “OTVORENOST I DJETINJI ENTUZIJAZAM”

27. listopada 2022.

“Izgradnja Titte kao lika bila je vrlo specifična upravo zbog toga što je taj lik već “izgrađen” u filmu, stoga je na nama bilo oživjeti Tittu, kao i sve ostale likove, u drugom mediju – kazalištu. Većina likova u filmu „Amarcord” proizašli su iz Fellinijevih crteža koji su i nama bili nadahnuće za izgradnju. Naš mentalni, emocionalni i fizički crtež za predstavu bio je naravno i film. Kao takav, bio je dovoljan da iz njega crpimo inspiraciju i uz autorski tim oživimo dane nam likove na sceni. Veliki sam fan filma „Amarcord” i zaista je neopisivo divan osjećaj rekreirati kultne scene iz filma na pozornici i biti dio istih.

Kako je u predstavi bitno izražen pokret, ponovno gledajući film fokusirao sam se na to kako se Titta kreće, na njegove manire, kako se ponaša s drugim likovima, kako izražava strah, strast, sreću, radoznalost, zaljubljenost, igru i kako to mogu izraziti na sceni. Za lika je bilo bitno misliti o izjednačavanju strasti sa strahom i staviti ga u poziciju konstantne potage za nečim, a da ni on sam ne zna za čim. Mladić je to koji tek započinje svoj put ka odraslom čovjeku, bježeći od svakog autoriteta, u potpunosti izgubljen u svojoj ideji o ljubavi. U strahu zbog svoje strasti, on ranjiv u svojoj hrabrosti, svojom nevinom radoznalošću neprestano traga za sobom i uspavanim pubertetskim željama koje koegzistiraju s religijom, politikom, seksom i ljubavlju. Bruno Zanin ga je tako divno odglumio u filmu, a na meni je bilo da uz njega vjerodostojno pronađem i svog Tittu u kazalištu.

Film „Amarcord” je poput nekog sjećanja koje gledajuć kroz Tittu kao da krećeš u snovitu potragu svog djetinjstva. Te potrage su, uz sve upute i ideje autorskog tima, kao i glumačkih partnera koji su bili sjajni, mojeg Tittu oživjela na sceni. Luciano je s vremenom vrlo jasno postavio okvir predstave, a mi smo, zajedno s njim, krenuli na put oživljavanja likova. Promišljao sam o njihovim akcijama, svojoj prošlosti i djetinjstvu. Bilo je vrlo izazovno raditi, Luciano se brine oko svakog detalja što mi kao glumcu puno znači.

Kao i u filmu, riječ je kratkim scenama koje u ovom slučaju putuju pozornicom poput slika, razglednica. Mi smo ih nastojali ispuniti do najsitnijih detalja. On zaista jako voli raditi s glumcima i toj ljubavi, radu i predanosti je bilo divno svjedočiti, kao i svakoj misli i ideji cijelog tima koja je izašla prilikom ove suradnje. Ponekad je bilo zahtjevno graditi scene koje su vrlo koreografski postavljene, a s druge strane inspirativno kada bi te koreografije usvojili i pretvorili ih u prirodan glumački jezik predstave. Bilo je predivno raditi s cijelim ansamblom. Riječ je o zaista divnim ljudima, umjetnicima. Sreća je i veliki gušt s njima putovati kazališnim svjetovima, stoga mi je bilo vrlo lako među njima pronaći svojeg Tittu. Nekada se samo treba postaviti u nečiji život i ne izgubiti svoju otvorenost, svoj djetinji entuzijazam tijekom putovanja, i stvari vrlo lako dođu na put, a uz ovakav tim, upravo to se i dogodilo,” izjavio je Deni Sanković.

Predstavu „Amarcord” premijerno pogledajte u srijedu 2. studenoga ili reprizno 3., 4., 5., 8. i 9. studenoga. Ulaznice za sve izvedbe su u prodaji. Osim toga, još uvijek možete upisati Dramsku pretplatu koja započinje upravo premijerom „Amarcorda”.

 

Razgovarala Andrea Labik

 

Foto: Karlo Čargonja